ZAPIEKANKA CUKINIOWA PO GRECKU W WERSJI BEZGLUTENOWEJ.

Szczerze zapiekanka idealna dla fanów cukinii.

UWAGA  Naprawdę uzależnia. U mnie gości przynajmniej raz w tygodniu.

Po prostu pycha, nic nie trzeba dodawać, lecz tylko spróbować. Wersja zapiekanki zmodyfikowałam dla własnych celów, do wersji bezglutenowej czyli bez ciasta filo i z większą ilością ryżu. Zapiekanka delikatna, a zarazem sycąca. 
Choć z natury jestem fanką kuchni włoskiej, to nie ukrywam, że kuchnia grecka zaczyna coraz bardziej przenikać do mojej kuchni.










Składniki: 

700 g cukinii po obraniu 
2 średnie cebule
3/4 szklanki ryżu
1 szklanki wody lub bulionu
1 opakowanie sera feta
oliwa z oliwek 
2 jajka
2 łyżki pietruszka, 
3 listki mięty,
sól, pieprz, curry, kurkuma 

można dodatkowo zapiekankę posypać startym serem. 



Wykonanie:

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, szklimy. Cukinię myjemy i ścieramy na dużych oczkach oraz dodajemy do cebuli. Przesmażamy ale nie do miękkości, czyli ma być lekko twarda. Odkładamy na talerz.  Na patelnie wlewamy ok. 1 łyżki oliwy z oliwek i wsypujemy ryż. Przesmażamy ok.2 min i po tym czasie dodajemy wodę lub bulion. Ciągle mieszamy i gotujemy na patelni do momentu, aż ryż będzie półmiękki. dodajemy cebulę, cukinię, przyprawy, chwilę mieszamy i zdejmujemy z ognia aby ostygło.  Gdy ostygnie dodajemy jajka i ser feta. Całość przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wstawiamy do piekarnika na ok 20 min i pieczemy w temp. 170*C.


Smacznego



Autor:
Przepis zaczerpnięty z książki "Smaki świata. Grecja"autorstwa Susanna Tee.
Zmodyfikowany




Komentarze

Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

Pozdrawiam

Camelia
Petitchef.pl

Popularne posty