niedziela, 28 września 2014

OCET JABŁKOWY ze skórek

Ocet jabłkowy szczególnie ten wykonany w domu ma wiele wartościowych zastosowań. Może on zastąpić cytrynę dodaną do herbaty. Podobno dobrze oczyszcza organizm z toksyn, trzeba pić codziennie rozcieńczony z wodę. Dobrze jest również nim posmarować miejsca po ukąszeniu owadów czy miejsca alergiczne. A poza tym ma szerokie zastosowanie w kuchni np. jako dodatek do buraczków lub sosu winegret do sałatek. 



 


Składniki: 

3/4 słoika skórki od jabłek  (u mnie słoik litrowy)
3 łyżki cukru 
przegotowana woda 


Jabłka (najlepiej ze swojego ogrodu) myjemy, wycieramy i obieramy (miejsca nadpsute wycinamy). I tak zbieramy obierki aż uzbieramy 3/4 słoika. Następnie zalewamy 3 szklankami przegotowanej ostudzonej wody wymieszanej 3 łyżkami cukru. Jeżeli jabłka są słodkie cukru dajemy mniej. Prawidłowo posłodzony ocet powinien przyjemny słodko - kwaśny smak, a prawidłowo wykonany także przyjemy zapach świeżych zapach. jabłek.  
Ważne by skórki nie unosiły się poza powierzchnię cieczy, dlatego można je albo przycisnąć sitkiem lub szklanką wypełnioną wodą. Całość przykrywamy gazą.  

Mniej więcej po tygodniu przelewamy do butelki. Ocet nie trzeba przechowywać w lodówce, ważne aby nie stała na słońcu. 




Jabłka wytrawnie

Brak komentarzy: