PŁONĄCE LODY ZATOPIONE W CZEKOLADOWYM FONDUE - INSPIROWANE SZWAJCARIĄ

Fondue pochodzi z kuchni szwajcarskiej, ale jest też bardzo popularne we Francji i WłoszechTermin fondue pochodzi z języka francuskiego, od słowa "fondre", które oznacza topić, rozpuszczać. Danie nawiązuje do dawnej szwajcarskiej tradycji, która polegała na wspólnym jedzeniu z jednej misy. Najbardziej popularne jest fondue sporządzone z białego wina i sera ale czekoladowa zyskuje coraz większą rzeszę zwolenników.
Ponieważ uwielbiam eksperymentować w kuchni postanowiłam stworzyć własną wersję czekoladowego fondue nie używając do tego celu czekolady i podać ją z lodami przygotowanymi w domu. (Przepis na lody podam w późniejszym poście). 




 


Przepis bierze udział w akcji organizowanej na stronie Durszlak.pl.  A dzięki wcześniejszemu zgłoszeniu wysłanego za pośrednictwem Durszlaka mogłam otrzymać rewelacyjny nóż firmy VICTORINOX, która w tym roku
 obchodzi 130 lecie marki. 
Produkty tej marki to nie tylko noże, ale również, plecaki, walizki, zegarki.  

Nóż, który otrzymałam okazał się rewelacyjny, ponieważ sprawdził się na wszystkich produktach (mięso, warzywa, pieczywo), a w szczególności na chlebie bezglutenowym, który gorący jeszcze nie zawsze poddaj się obróbce tzn.krojeniu ( ale nie tylko gorący). 






CZEKOLADOWE FONDUE:  

2 łyżki oleju 

7-8 łyżek mleka 
1 1/2 łyżki kakao 
1 1/2 łyżki mleka w proszku
2 łyżki brązowego cukru   

Wykonanie


Olej, mleko, mleko w proszku, cukier delikatnie zagotowujemy. Dodajemy kakao. Jeszcze chwilę podgrzewamy cały czas mieszając. 


Gotowe fondue podajemy do owoców lub jak w mojej wersji zatapiamy w nim lody, dodajemy spirytusu i podpalamy. Przed podaniem lody dekorujemy.



autor przepisu na fondue: pomysł własny

Szwajcarskie inspiracje

Komentarze

Popularne posty