PYSZNY, ZDROWY, KETCHUP

Do wykonania przepisu zainspirowała mnie książka Jakuba Kuronia "Kuroniowie przy stole", w której autor podał przepis na ketchup swojego dziadka.  Po prostu pyszny. Godny polecenia do wszelkich sosów, pizzy, frytek, past kanapkowych itp.  
Co najważniejsze wykonany z naturalnych składników, bez konserwantów i ulepszaczy czy pomidorów sprowadzanych z zagranicy. 
Gotowy ketchup zakręcony na gorąco w słoikach można przechowywać kilka tygodni, a nawet miesięcy. 

 

Składniki na (2 małe słoiki): 

1,5 kg pomidorów
1 ząbek czosnku
ostra papryka w proszku 
3 małe cebule lub 2 duże cebule
curry
sól
pieprz


Wykonanie: 

Cebulę kroimy i smażymy na oliwie z oliwek. Pomidory zaparzamy, obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do usmażonej cebuli. Dodajemy czosnek, paprykę i doprawiamy do smaku. 
Smażmy do uzyskania odpowiedniej konsystencji (sok pomidorowy wyparuje, pomidory będą mocno usmażone). 
U mnie smażenie trwało ok. 5 godz (z przerwami) na bardzo małym ogniu, trzeba oczywiście zaglądać i od czasu do czasu mieszać (Jakub Kuroń podaje w książce aby smażyć cały dzień). 
Gorący ketchup przekładamy do wyparzonych, gorących słoików. 


autor: moja wersja ketchupu.





Komentarze

Popularne posty