piątek, 31 października 2014

RAJSKA ROZKOSZ Z DŻEMOWYM TŁEM czyli jabłkowa kostka.

Bardzo często sięgam po owoce na drugie śniadanie. Tym razem postanowiłam do mojego lunchboxu zapakować jabłuszko tylko w innej postaci. I stąd pomysł na jabłkowy kostkę zapiekany w formakach keksowych. 






Składniki na 1 formę keksową: 

2 kg jabłek  
40 g mąki ryżowej 
2 jajka 
2 łyżki cukru 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Sos jogurtowy: 

3 łyżki jogurtu 
3 łyżki dżemu Łowicz czarna porzeczka 
1 łyżka syropu daktylowego 
2 łyżki pokruszonych migdałów 


Wykonanie: 

Jabłka obieramy i trzemy na dużych oczkach. Do startych jabłek dodajemy jajka, cukier, mąkę ryżową wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Całość wstawiamy do piekarnika na 50 min i pieczmy w temp. 170 C.

Jogurt łączmy z dżemem, syropem daktylowym i migdałami.

Jabłkową kostkę podajemy z sosem jogurtowym.


autor: pomysł własny 


Dżem dobry, pobudka

Brak komentarzy: