RAJSKA ROZKOSZ Z DŻEMOWYM TŁEM czyli jabłkowa kostka.
Bardzo często sięgam po owoce na drugie śniadanie. Tym razem postanowiłam do mojego lunchboxu zapakować jabłuszko tylko w innej postaci. I stąd pomysł na jabłkowy kostkę zapiekany w formakach keksowych.
Składniki na 1 formę keksową:
2 kg jabłek
40 g mąki ryżowej
2 jajka
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sos jogurtowy:
3 łyżki jogurtu
3 łyżki dżemu Łowicz czarna porzeczka
1 łyżka syropu daktylowego
2 łyżki pokruszonych migdałów
Wykonanie:
Jabłka obieramy i trzemy na dużych oczkach. Do startych jabłek dodajemy jajka, cukier, mąkę ryżową wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Całość wstawiamy do piekarnika na 50 min i pieczmy w temp. 170 C.
Jogurt łączmy z dżemem, syropem daktylowym i migdałami.
Jabłkową kostkę podajemy z sosem jogurtowym.
Całość wstawiamy do piekarnika na 50 min i pieczmy w temp. 170 C.
Jogurt łączmy z dżemem, syropem daktylowym i migdałami.
Jabłkową kostkę podajemy z sosem jogurtowym.
autor: pomysł własny
Komentarze