PRZEPYSZNY SERNIK Z KARMELIZOWANYMI MIGDAŁAMI NA BURACZANYM SPODZIE.dla gości
Serniki to te ciasta, których smak długo pozostaje w pamieć.
I dlatego najczęściej serwuję go moim gościom ( jakieś 80 % wypieków, którymi częstuję)
Postanowiłam stworzyć coś całkiem innego. Sernik jakiego sama nie jadłam i jakiego wcześniej nie spotkałam. I do tego celu posłużyły mi buraczki i migdały, które poddałam procesowi karmelizowania. Wyszedł naprawdę wyborny, dostatecznie słodki choć z mniejszą ilością cukru, który częściowo przy procesie karmelizowania zasępiłam miodem. I dlatego w ten sposób postanowiłam połączyć składniki z pozoru do siebie nie pasujące.
DO DEKORACJI:
szablon do dekoracji
kakao i cukier puder
Ostudzony sernik dekorujemy w dowolny sposób.
Autor: pomysł własny
I dlatego najczęściej serwuję go moim gościom ( jakieś 80 % wypieków, którymi częstuję)
Postanowiłam stworzyć coś całkiem innego. Sernik jakiego sama nie jadłam i jakiego wcześniej nie spotkałam. I do tego celu posłużyły mi buraczki i migdały, które poddałam procesowi karmelizowania. Wyszedł naprawdę wyborny, dostatecznie słodki choć z mniejszą ilością cukru, który częściowo przy procesie karmelizowania zasępiłam miodem. I dlatego w ten sposób postanowiłam połączyć składniki z pozoru do siebie nie pasujące.
Składniki:
SPÓD BURACZANY:
2 jajka
1/3 szklanki cukru
2 łyżki startych na drobnych oczkach ugotowanych buraczków
1 łyżka kakao
3 łyżki mąki (ryżowej)
3 łyżki mąki (ryżowej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
KARMELIZOWANE MIGDAŁY:
150 g całych migdałów (mogą być pokrojone)
1 1/2 łyżki masła
2 łyżki cukru
1 1/2 łyżki miodu (rzepakowego)
MASA SEROWA:
1 kg białego sera trzykrotnie mielonego (lub opakowania serka z wiaderka)
5 -6 jajek
1 szklanka cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
DO DEKORACJI:
szablon do dekoracji
kakao i cukier puder
Wykonanie:
SPÓD
Żółtka ubijamy z cukrem. Białka ubijany na sztywno. Do żółtek dodajemy buraczki, kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Gdy wszystkie składniki się wymieszają na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Żółtka ubijamy z cukrem. Białka ubijany na sztywno. Do żółtek dodajemy buraczki, kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Gdy wszystkie składniki się wymieszają na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Wylewamy na blachę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 min w temp 150*C.
KARMELIZOWANE MIGDAŁY
W tym czasie kiedy spód piecze się w piekarniku przyrządzamy migdały tzn masło, cukier, miód wstawiamy w garnuszku na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Trzymamy jeszcze na ogniu przez ok 4 min. Następnie wrzucamy migdały i karmelizuje je nadal przez ok 2 minuty.
Gdy upłynie czas wypiekania spodu, migdały wrzucamy na spód buraczany i zapiekamy przez okres przygotowania masy serowej.
WARSTWA SEROWA:
Białka ubijamy na sztywno. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i mieszamy. Dodajemy ser i ponownie mieszamy. Na końcu dodajemy pianę z białek.
Całość wykładamy na migdały i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temp. 150*C przez 20 min. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120*C i pieczemy przez 80 min (1godz 20 min).
KARMELIZOWANE MIGDAŁY
W tym czasie kiedy spód piecze się w piekarniku przyrządzamy migdały tzn masło, cukier, miód wstawiamy w garnuszku na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Trzymamy jeszcze na ogniu przez ok 4 min. Następnie wrzucamy migdały i karmelizuje je nadal przez ok 2 minuty.
Gdy upłynie czas wypiekania spodu, migdały wrzucamy na spód buraczany i zapiekamy przez okres przygotowania masy serowej.
WARSTWA SEROWA:
Białka ubijamy na sztywno. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i mieszamy. Dodajemy ser i ponownie mieszamy. Na końcu dodajemy pianę z białek.
Całość wykładamy na migdały i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temp. 150*C przez 20 min. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120*C i pieczemy przez 80 min (1godz 20 min).
Ostudzony sernik dekorujemy w dowolny sposób.
Autor: pomysł własny
Komentarze