PRZEPYSZNY SERNIK Z KARMELIZOWANYMI MIGDAŁAMI NA BURACZANYM SPODZIE.dla gości

Serniki to te ciasta, których smak długo pozostaje w pamieć. 
I dlatego najczęściej serwuję go moim gościom ( jakieś 80 % wypieków, którymi częstuję) 
Postanowiłam stworzyć coś całkiem innego. Sernik jakiego sama nie jadłam i jakiego wcześniej nie spotkałam. I do tego celu posłużyły mi buraczki i migdały, które poddałam procesowi karmelizowania.  Wyszedł naprawdę wyborny, dostatecznie słodki choć z mniejszą ilością cukru, który częściowo przy procesie karmelizowania zasępiłam miodem. I dlatego w ten sposób postanowiłam połączyć składniki z pozoru do siebie nie pasujące.











Składniki: 

SPÓD BURACZANY: 

2 jajka 
1/3 szklanki cukru 
2 łyżki startych na drobnych oczkach ugotowanych buraczków 
1 łyżka kakao 
3 łyżki mąki (ryżowej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

KARMELIZOWANE MIGDAŁY: 

150 g całych migdałów (mogą być pokrojone) 
1 1/2 łyżki masła 
2 łyżki cukru 
1 1/2 łyżki miodu (rzepakowego) 

MASA SEROWA: 

1 kg białego sera trzykrotnie mielonego (lub opakowania serka z wiaderka)
5 -6 jajek  
1 szklanka cukru 
2 łyżki mąki ziemniaczanej 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 

DO DEKORACJI: 

szablon do dekoracji
kakao i cukier puder


Wykonanie: 

SPÓD

Żółtka ubijamy z cukrem. Białka ubijany na sztywno. Do żółtek dodajemy buraczki, kakao, mąkę i proszek do pieczenia.  Gdy wszystkie składniki się wymieszają na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. 
Wylewamy na blachę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 min w temp 150*C.

KARMELIZOWANE MIGDAŁY

W tym czasie kiedy spód piecze się w piekarniku przyrządzamy migdały tzn masło, cukier, miód wstawiamy w garnuszku na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Trzymamy jeszcze na ogniu przez ok 4 min. Następnie wrzucamy migdały i karmelizuje je nadal przez ok 2 minuty.
Gdy upłynie czas wypiekania spodu, migdały wrzucamy na spód buraczany i zapiekamy przez okres przygotowania masy serowej.

WARSTWA SEROWA:

Białka ubijamy na sztywno. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i mieszamy. Dodajemy ser i ponownie mieszamy. Na końcu dodajemy pianę z białek.
Całość wykładamy na migdały i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temp. 150*C przez 20 min. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120*C i pieczemy przez 80 min (1godz 20 min). 

Ostudzony sernik dekorujemy w dowolny sposób.




Autor: pomysł własny



Moje wypieki i desery na każdą okazję

Komentarze

gin pisze…
Wyjątkowo intrygujące połączenie smaków :)
Camelia_) pisze…
Dziękuję, wciąż eksperymentuję, bo gotowanie to wielka przygoda:-)

Popularne posty