niedziela, 21 grudnia 2014

MÓJ PIERWSZY PIERNIK BEZGLUTENOWY, pyszny.

Ponieważ jeszcze w zeszłym roku nie musiałam przejmować się posiłkami bezglutenowymi, dlatego nie przywiązywałam do tego większej wagi. W tym roku Wigilia będzie po raz pierwszy w wersji bezglutenowej stąd posiłki przygotowywane w dwóch wersjach. A ponieważ siostra nie wyobraża sobie świat bez piernika dlatego wymyśliłam piernik w wersji bezglutenowej. Wyszedł naprawdę pyszny. Zapewne na stałe zagości w moim świątecznym menu.  



 


Składniki na małą foremkę keksową: 

3/4 szklanki (przed ugotowaniem) kaszy jaglanej  
2 jajka 
1/2 szklanki cukru 
2 łyżki mąki ryżowej 
1 łyżka maki gryczanej 
1/3 szklanki wody lub mleka 
4 łyżki oleju 
2 łyżki płynnego miodu 
1-1 1/2 łyżki kakao 
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
1/2 łyżeczki sody 
przyprawa do piernika


Kaszę gotujemy i studzimy. Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy mąki wymieszane z proszkiem i sodą oraz przyprawę do piernika i kakao. Dodajemy wodę lub mleka, olej i miód. Na końcu dodajemy ostudzoną kaszę.

Pieczemy w temp. 180*C przez 40 min. Do suchego patyczka.



autor: pomysł własny.



Korzenne przysmaki Piernik świąteczny, piernik staropolski na święta

2 komentarze:

StudentsKitchen pisze...

Smacznie wygląda. :)

Camelia_) pisze...

Dziękuję :-)