CIECIERZYCA NA CIEPŁO Z WARZYWAMI według Grzegorza Łapanowskiego (150 post)

Potrawa, która uświetniła 150 post pochodzi z książki Grzegorza Łapanowskiego i Mai Sobczak " Szkoła na widelcu. Najlepsze przepisy dla całej rodziny". Pisząc szczerze mogę stwierdzić, że od tego przepisu pokochałam ciecierzycę. Danie, które przyrządziłam zostało uszczuplone o trzy składniki ale podaję wszystkie zawarte w książce. 
Po prostu palce lizać, potrawa ta przemawia nie tylko smakiem, ale również kolorem. Nie bez powodu mówi się, żyj kolorowo. 


 




Składniki:  

1 szklanka ugotowanej ciecierzycy 
1 biała cebula 
2 ząbki czosnku 
3 świeże mięsiste pomidory lub puszka pomidorów pelati 
 3 średnie ziemniaki (pominęłam)
1/4 bulwy kopru włoskiego (pominęłam) 
1/2 marchewki 
1/2 papryki 
1/2 małej cukinii 
1/3 pęczka świeżej kolendry (pominęłam)
1/3 puszki mleczka kokosowego - ja dałam śmietanę 12%
kmin rzymski 
oliwa lub olej rzepakowy 
sól i świeżo mielony pieprz


WAŻNE

Ciecierzycę trzeba porządnie namoczyć (co najmniej 12 godz - ja zostawiłam na noc) i ugotować w świeżej wodzie. 

Wykonanie:  

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i drobno kroimy lub rozgniatamy. Świerze pomidory parzymy i obieramy. Ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę. Koper włoskie kroimy w piórka. Marchew obieramy i kroimy w plasterki. Cukinie i paprykę kroimy w kostkę podobnej wielkości. W rondelku na oliwie lub oleju podsmażamy kolejno koper włoski, marchewkę, paprykę i cukinię. Na koniec podsmażamy osobno cebulę, do której dodajemy czosnek i wszystkie wcześniej zrumienione warzywa, ziemniaki, ugotowaną ciecierzycę i pokrojone pomidory lub z puszki. Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz kminem rzymskim.
Całość dusimy ok. 15 min, aż ziemniaki staną się miękkie.
Na koniec wlewamy śmietanę (mleczko kokosowe).  


 


autor: Grzegorz Łapanowski



Komentarze

posmakujto! pisze…
Bardzo wartościowe i smaczne danie :)
Camelia_) pisze…
Jak najbardziej. Dziękuję za komentarz:-)
ewa pisze…
bardzo apetyczne :)

Popularne posty