CIECIERZYCA NA CIEPŁO Z WARZYWAMI według Grzegorza Łapanowskiego (150 post)
Potrawa, która uświetniła 150 post pochodzi z książki Grzegorza Łapanowskiego i Mai Sobczak " Szkoła na widelcu. Najlepsze przepisy dla całej rodziny". Pisząc szczerze mogę stwierdzić, że od tego przepisu pokochałam ciecierzycę. Danie, które przyrządziłam zostało uszczuplone o trzy składniki ale podaję wszystkie zawarte w książce.
Po prostu palce lizać, potrawa ta przemawia nie tylko smakiem, ale również kolorem. Nie bez powodu mówi się, żyj kolorowo.
Po prostu palce lizać, potrawa ta przemawia nie tylko smakiem, ale również kolorem. Nie bez powodu mówi się, żyj kolorowo.
Składniki:
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
1 biała cebula
2 ząbki czosnku
3 świeże mięsiste pomidory lub puszka pomidorów pelati
3 średnie ziemniaki (pominęłam)
1/4 bulwy kopru włoskiego (pominęłam)
1/2 marchewki
1/2 papryki
1/2 małej cukinii
1/3 pęczka świeżej kolendry (pominęłam)
1/3 puszki mleczka kokosowego - ja dałam śmietanę 12%
kmin rzymski
oliwa lub olej rzepakowy
sól i świeżo mielony pieprz
WAŻNE
Ciecierzycę trzeba porządnie namoczyć (co najmniej 12 godz - ja zostawiłam na noc) i ugotować w świeżej wodzie.
Wykonanie:
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i drobno kroimy lub rozgniatamy. Świerze pomidory parzymy i obieramy. Ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę. Koper włoskie kroimy w piórka. Marchew obieramy i kroimy w plasterki. Cukinie i paprykę kroimy w kostkę podobnej wielkości. W rondelku na oliwie lub oleju podsmażamy kolejno koper włoski, marchewkę, paprykę i cukinię. Na koniec podsmażamy osobno cebulę, do której dodajemy czosnek i wszystkie wcześniej zrumienione warzywa, ziemniaki, ugotowaną ciecierzycę i pokrojone pomidory lub z puszki. Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz kminem rzymskim.
Całość dusimy ok. 15 min, aż ziemniaki staną się miękkie.
Na koniec wlewamy śmietanę (mleczko kokosowe).
Całość dusimy ok. 15 min, aż ziemniaki staną się miękkie.
Na koniec wlewamy śmietanę (mleczko kokosowe).
autor: Grzegorz Łapanowski
Komentarze