I ZNÓW TA CIECIORKA MNIE URZEKŁA czyli SAŁATKA Z CIECIERZYCY wedłług G. Łapanowskiego
O tak cieciorka uzależnia. Sałatka ta zagościła u mnie w Sylwestra. Doskonałe połączanie słodkości buraka, egzotyki pomarańczy,chrupkości orzechów i ciecierzycy. Przepis ten urozmaiciłam ocet sherry. Najlepiej sałatka komponuj się z orzechami nerkowca ale ja w danym momencie nie miałam dlatego dodałam orzechy włoskie, które mogę śmiało polecić jako zamiennik. Sałatka szybka w wykonaniu, a do tego zarazem lekka i pożywna.
Przepis pochodzi z książki "Szkoła na widelcu. Najlepsze przepisy"
Przepis pochodzi z książki "Szkoła na widelcu. Najlepsze przepisy"
Składniki:
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
2 male buraki
1/2 pomarańczy
garść orzechów nerkowca (u mnie włoskich)
8 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka miodu rzepakowego
sól i świeżo mielony pieprz
oraz u mnie suszona kolendra do smaku zamiast świeżej
dodałam kilka kropel octu sherry
WAŻNE
Ciecierzycę trzeba porządnie namoczyć (co najmniej 12 godz - ja zostawiłam na noc) i ugotować w świeżej wodzie.
Wykonanie:
Buraki myjemy i gotujemy do miękkości. Ostudzone obieramy i kroimy w kostkę. Orzechy prażymy na suchej patelni. Pomarańczę myjemy, obieramy i kroimy.
Robimy winegret tzn. oliwę łączymy z sokiem z cytryny, miodem (kilkoma kroplami octu sherry), doprawiamy solą, pieprzem i kolendrą.
Ja wszystkie składniki połączyłam razem i wymieszałam z sosem winegret.
Komentarze