WIOSNA CORAZ BLIŻEJ czyli KONKURS....
Miło mi poinformować, że po ponad dwóch latach działalności bloga mogę przeprowadzić pierwszy konkurs.
Koniec karnawału, coraz bliżej wiosny, już niedługo będziemy ubierać w coraz bardziej cienkie rzeczy, by móc cieszyć się bardziej słonecznymi dniami. Nasza kuchnia, również zmienia się wraz z porami roku. Wraz z przyjściem wiosny zmieniamy dietę, ale myli się ten kto uważa, że to tylko domena kobiet.
I aby to udowodnić wraz z Polsat Food Network zapraszam do konkursu:
"Twój przepis na 100% męską potrawę ale w wersji light".
Czyli inaczej ujmując ulubione dania męża, taty, brata, chłopaka ale w lżejszej wersji.
Jeżeli szukacie wielu kulinarnych inspiracji to zapraszam do oglądania i korzystania z przepisów z programu ,,Kulinarne podróże z Guyem Fierim”, który można oglądać codziennie o 12:00 i 23:00 na Polsat Food Network.
ZASADY:
1. Organizatorem konkursu jestem ja i przeprowadzam go wyłącznie na blogu.
2. Fundatorem nagród jest Polsat Food Network
3. Obowiązkowo należy polubić profil Polsat Food Network na FB.
4. Zachęcam do polubienia profilu bloga Kuźnia przepisów (nie koniecznie)
5. Przepis zamieszczony musi być pod konkursowym postem wraz adresem e-mail.
6. Zdjęcia potraw obowiązkowe - proszę przesyłać na adres: ewkam04@onet.pl. (Przesłanie zdjęcia oznacza zgodę na zaprezentowanie go w galerii na profilu bloga).
7. Odchudzamy obiady, podwieczorki i kolacje. Przepisy z mięsem najlepiej drobiowym.
8. Jedna osoba może zgłosić maksymalnie 2 przepisy.
9. Konkurs trwa od dziś 16.02.2015 do soboty 21.02.2015 r do godz. 23.59
10. Nagrodami w konkursie są:
11. Nagrody wysyła sponsor tylko na terenie Polski.
12. Wyniki pojawią się na blogu w ciągu 3 dni od zakończenia konkursu.
13. Autorzy nagrodzonych przepisów zostaną powiadomieni mailowo i poproszeni o przesłanie potrzebnych danych do wysyłki. Na dane czekam 2 dni. Jeżeli ich nie otrzymam nagroda trafi do kolejnej osoby.
Życzę miłej zabawy.
Koniec karnawału, coraz bliżej wiosny, już niedługo będziemy ubierać w coraz bardziej cienkie rzeczy, by móc cieszyć się bardziej słonecznymi dniami. Nasza kuchnia, również zmienia się wraz z porami roku. Wraz z przyjściem wiosny zmieniamy dietę, ale myli się ten kto uważa, że to tylko domena kobiet.
I aby to udowodnić wraz z Polsat Food Network zapraszam do konkursu:
"Twój przepis na 100% męską potrawę ale w wersji light".
Czyli inaczej ujmując ulubione dania męża, taty, brata, chłopaka ale w lżejszej wersji.
Jeżeli szukacie wielu kulinarnych inspiracji to zapraszam do oglądania i korzystania z przepisów z programu ,,Kulinarne podróże z Guyem Fierim”, który można oglądać codziennie o 12:00 i 23:00 na Polsat Food Network.
ZASADY:
1. Organizatorem konkursu jestem ja i przeprowadzam go wyłącznie na blogu.
2. Fundatorem nagród jest Polsat Food Network
3. Obowiązkowo należy polubić profil Polsat Food Network na FB.
4. Zachęcam do polubienia profilu bloga Kuźnia przepisów (nie koniecznie)
5. Przepis zamieszczony musi być pod konkursowym postem wraz adresem e-mail.
6. Zdjęcia potraw obowiązkowe - proszę przesyłać na adres: ewkam04@onet.pl. (Przesłanie zdjęcia oznacza zgodę na zaprezentowanie go w galerii na profilu bloga).
7. Odchudzamy obiady, podwieczorki i kolacje. Przepisy z mięsem najlepiej drobiowym.
8. Jedna osoba może zgłosić maksymalnie 2 przepisy.
9. Konkurs trwa od dziś 16.02.2015 do soboty 21.02.2015 r do godz. 23.59
10. Nagrodami w konkursie są:
I miejsce Lunch box i Minutnik
II miejsce Koc piknikowy
III miejsce Minutnik
11. Nagrody wysyła sponsor tylko na terenie Polski.
12. Wyniki pojawią się na blogu w ciągu 3 dni od zakończenia konkursu.
13. Autorzy nagrodzonych przepisów zostaną powiadomieni mailowo i poproszeni o przesłanie potrzebnych danych do wysyłki. Na dane czekam 2 dni. Jeżeli ich nie otrzymam nagroda trafi do kolejnej osoby.
Życzę miłej zabawy.
Komentarze
Moja propozycja na obiad:
Makaron z smażoną dynią,
kurczakiem i curry
Składniki:
1/2 kg dyni
podwójna pierś z kurczaka
500 gram makaronu
2 ząbki czosnku
1/2 cebuli
1/2 szklanki śmietany
1 łyżka curry
1 opakowanie sosu bolognese
Dynię obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Podobnie kroimy kurczaka. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulkę i posiekany czosnek. Gdy cebulka się delikatnie podrumieni dodajemy mięso i chwilę smażymy. Następnie dodajemy pokrojoną dynię i curry. Całość smażymy pod przykryciem kilka minut. W międzyczasie rozrabiamy sos bolognese w szklance wody z dodatkiem śmietany. Wlewamy na patelnie. Całość smażymy przez ok. 15 minut do momentu aż dynia będzie miękka. Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu.
Dominika sugier
misia104@o2.pl
Każdy mężczyzna uwielbia golonke,ja postanowiłam ją trochę odchudzić i podac inycze.
3 indycze golonki
1 marchew
1 cebula
6 pieczarek
garść zielonej fasoli szparagowej
lisc laurowy,ziele angielaskie
sól,pieprz, słodka papryka
2 łyzki oleju
1 łyzka mąki
Golonki umyc i wytrzeć papierowym recznikiem a następnie dokładnie natrzeć -sola,pieprzem i papryka. Na patelni rozgrzać tłuszcz a na nim zrumienić golonki z każdej strony. W rondlu na łyzce oleju przyrumienić cebule pokrojona w piórka. Na niej poukładać golonki i zakac woda do połowy ich wysokości. Dodac lisc laurowy i ziele. Przykryc pokrywką i dusic na małym ogniu. Marchew pokroić w kostke i również dodac do miesa. Pieczarki obrac i pokroić w półplasterki i około 20 min przed koncem duszenia dodac do miesa wraz z fasola szparagowa. Kiedy mieso będzie już miękkie wyjac z rondla. Sos doprawić do smaku i zagescic łyzką mąki rozmieszaną z kilkoma łyzkami wody. Doprowadzic do wrzenia i gotowe. Podawac z ziemniakami lub z pieczywem.
Elżbieta Połowniak
elapolo@op.pl
Na kolacje polecam: Pizza z dynią i kurczakiem z curry
Składniki na ciasto:
500 gram mąki tortowej
250 ml wody ciepłej
7 gram drożdży suchych
1,5 łyżeczki soli
1 łyżka oleju
1 łyżeczka cukru
Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Zagniatamy na jednolite ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Składniki:
pierś z kurczaka
300 gram dyni
1 mozzarella
20 dkg sera zółtego
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki papryki mielonej ostrej
pół szklanki przecieru pomidorowego
1 duża cebula
sól, pieprz
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, wrzucamy do miski, dosypujemy curry, paprykę i sól o dokładnie mieszamy. Odstawiamy na jakieś 20 minut aby przyprawy wniknęły w mięso. Smażymy na oleju do zrumienienia.Dynię obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka na gotującą się wodę i gotujemy do miękkości. Po odsączeniu solimy i pieprzymy. Mieszamy.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Blachę do pieczenia posypujemy mąką i rozwałkowujemy na niej ciasto rękami. Całość smarujemy przecierem. Na to rzucamy porwaną na niewielkie kawałki mozzarelle. Następnie mięso, dynię, cebulkę pokrojoną w piórka i starty na tartce ser żółty. Pieczemy na nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem, lub 220 stopni przez 10 minut.
Dominika Sugier
misia104@o2.pl
To jedno z ulubionych dań moich domowych facetów: męża i nastoletniego syna (lubią też w wersji z pieczarkami) Składniki są na porcję „rodzinną”. To może być zarówno obiad jak i kolacja.
Składniki:
na naleśniki:
3 szklanki mleka 1,5%
1 szklanka wody gazowanej
2 jajka
jeśli ktoś używa, może dodać szczyptę soli, ale nie jest to konieczne
ok. 2 szklanki mąki (może być pszenna tortowa albo pomieszana z gryczaną, jeśli ktoś lubi ten smak)
na farsz:
0,5 kg mięsa mielonego z indyka (kupuję odtłuszczone, nigdy „mielonkę”)
1 mała cebula, może być czerwona
ulubione przyprawy (u mnie to pieprz i natka pietruszki)
panierka:
drobno pokruszone płatki kukurydziane pełnoziarniste
2-3 jajka (w zależności od ich wielkości)
Składniki na ciasto naleśnikowe miksuję na jednolitą masę. Odstawiam na około pół godziny. W tym czasie przygotowuję farsz. Cebulę obieram i drobno kroję. Na głęboką patelnię wlewam odrobinę oliwy z oliwek i, kiedy się rozgrzeje, wrzucam mięso. Jeśli nie jest solone, posypuję je odrobiną soli i smażę, mieszając dość często. Dodaję pokrojoną cebulę, a pod koniec smażenia natkę pietruszki i świeżo zmielony pieprz. Rozgrzewam patelnię do naleśników, wlewam odrobinę oliwy z oliwek (tylko przed pierwszym naleśnikiem, następne smażę już na suchej patelni). Na rozgrzaną patelnię wlewam cienką warstwę ciasta. Kiedy wierzchnia warstwa jest sucha, przewracam naleśnik na drugą stronę i chwilę dosmażam. Gotowy naleśnik przekładam na płaski, duży talerz, a jego miejsce na patelni zastępuję kolejną porcją ciasta. W czasie, kiedy kolejny naleśnik się smaży (oczywiście pilnuję, żeby się nie przypalił), nakładam farsz (łyżkę lub dwie – zależy jakiej wielkości jest łyżka )na ten, który jest usmażony. Trzeba uważać, żeby farszu nie było zbyt dużo, bo krokiet popęka. Zawijam naleśnik z dwóch przeciwnych stron, a następnie zakładam na nie dwie pozostałe tak, aby farsz „nie uciekł”. W tym czasie zwykle mam gotowy drugi naleśnik. Gotowy krokiet ląduje na półmisku i czeka na smażenie w panierce. Po nafaszerowaniu wszystkich naleśników (jeśli się spieszę, to już w trakcie, ale nie polecam tej metody ;) ) rozgrzewam dużą patelnię, wlewam troszeczkę oliwy z oliwek i przystępuję do obsmażania krokietów w panierce.
Każdy krokiet maczam w roztrzepanym jajku z obu stron, następnie obtaczam w pokruszonych płatkach i smażę z obu stron na niewielkiej ilości oliwy.
Podaję z „zieleniną”.
Smacznego.
Kinga
kinga1212-71@o2.pl
Składniki :
2 piersi z kurczaka
skórka z jednej limonki i sok z połowy limonki
świeży imbir ok 2 cm
2 ząbki czosnku
białko jaja
sól pieprz
Pierś płuczemy pod wodą, suszymy. Kroimy na mniejsze kawałki. W misce umieszczamy, starty imbir, skórkę i sok z limonki, czosnek ( ja swój uprzednio starłam na tarce ), białko jaja, sól, pieprz, kurczaka. Wszystko miksujemy blenderem lub mikserem na gładką masę. Formujemy kulki tak jak na mielone kotlety. Gotujemy na parze 20 minut.
* Uważajcie przy dodawaniu białka. Polecam dodawać je po trochu. Ja od razu dałam całe a miałam dość duże i masa wyszła zbyt rzadka, przez co musiałam dodać bułkę tartą, żeby ją nieco zagęścić.
Smacznego :)
Pozdrawiam serdecznie
Justyna
kuchennefascynacje@o2.pl
(świetny przed treningiem, ale nie tylko)
Składniki:
1 pierś kurczaka
100 gram razowego makaronu
1/2 puszki pomidorów
zioła prowansalskie
3 ząbki czosnku
szczypta pieprzu cayenne
sól i pieprz
limonka do dekoracji
Wykonanie:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie i odcedzić. Kurczaka pokroić w kostkę i gotować przez 15 minut w osolonej wodzie z dodatkiem ziół. W rondelku podgrzać pomidory, obrane i rozgniecione ząbki czosnku, zioła i pozostałe przyprawy. Następnie zawartość rondelka zmiksować i połączyć z makaronem (kolejność ma znaczenie;) Całość wyłożyć na talerz razem z odsączonymi cząstkami kurczaka i plastrem limonki. Zajadać ze smakiem, zyskując energię i super-moce, potrzebne do dalszych zwycięstw
SMACZNEGO!
Kotlety drobiowe z parowaru
składniki:
0,5 kg mięsa mielonego z indyka (najlepiej odtłuszczonego, nie „mielonki”)
250 g twarogu chudego 0% tłuszczu
1 jajko
2 łyżki lnu mielonego złotego odtłuszczonego
ząbek czosnku
1 mała cebula
przyprawy:
rozmaryn świeży (kilka listków drobno pokrojonych)
koperek świeży (około łyżki posiekanego)
szczypta gałki muszkatołowej
świeżo zmielony pieprz
papryka ostra
dodatki:
kasza jaglana (parowana)
ok. 80g mieszanki sałat
1 łyżka kiełków rzodkiewki
2 łyżki serka wiejskiego light
Mięso mielone włożyć do miski, dodać pokruszony twaróg, jajko, pokrojoną cebulę i czosnek. Dosypać przyprawy. Wszystkie składniki wymieszać na gładką masę. Następnie dodać len mielony, ale powoli, bo w zależności od wielkości jajka i tego, czy twaróg jest suchy, czy mokry może nie być konieczności dodawania 2 łyżek albo trzeba będzie dodać nieco więcej. Wymieszać. Formować nieduże kulki. Gotować na parze około 20 minut (w zależności od wielkości kotlecików, jeśli będą większe, trzeba nieznacznie wydłużyć czas). Mam piętrowy parowar, więc w tym samym czasie paruję kaszę jaglaną, z którą podaję kotlety. Dodatkiem do tej potrawy może być sałata z dodatkiem kiełków rzodkiewki i serka wiejskiego light, którą przygotowuję w trakcie, kiedy danie się paruje.
Smacznego.
Kinga
kinga1212-71@o2.pl
Bez nich się nie obejdzie. Mój narzeczony je uwielbia i zawsze znikają do ostatniego.
Składniki:
Ciasto:
ok 1/2 kg mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
ciepła woda
Farsz:
mięso z gęsi (z rosołu z poprzedniego dnia)
kapusta kiszona
1 cebula
1 jajko
sól, pieprz
kucharek
Okrasa:
tłuszcz
cebulka
Sposób przygotowania
1.
Ciasto: Mąkę wsypujemy na stolnicę robiąc na środku dziurkę- dodajemy sól, jajko i zagnieść ciasto dodając wodę. Wyrobić na elastyczne ciasto.
2.
Farsz: Mięso z rosołu obieramy z kości, mielimy wraz z cebulką w maszynce do mięsa. Następnie wbić jajko i przyprawić do smaku przyprawami. Na koniec dodać kapustę ugotowaną do miękości i posiekaną drobniutko.
3.
Wałkować cienko ciasto i wykrawać szklanką krążki, nakładać na środku farsz, skleić boki.
4.
Tak przygotowane pierogi gotujemy w osolonej wodzie do momentu aż wypłyną na wierzch.Na koniec okraszamy tłuszczykiem z podsmażoną cebulką.
Milena
milena7771@interia.pl
Pozdrawiam
Ta sałatka to idealny odchudzony podwieczorek dla mojego narzeczonego jak również taty.
Składniki
2 piersi z kurczaka
6-7 ogórków konserwowych
2 groszki konserwowe
1 papryka żółta
1 papryka czerwona konserwowa
1 mała cebula
przyprawa do gyrosa
sól
pieprz
olej
majonez
Sposób przygotowania
1.
Warzywa myjemy i kroimy w nie wielką kostkę.
2.
Mięso myjemy i również kroimy w kostkę. Oprószamy solą, przyprawą do gyrosa i podsmażamy na oleju.
3.
Następnie wszystkie składniki wsypujemy do miski i lekko mieszamy. Na koniec dodajemy majonezu według uznania.
Milena
milena7771@interia.pl
Pozdrawiam