POŻYWNE PLACUSZKI AMARANTUSOWO-SEZAMOWO-JABŁKOWE (BEZGLUTENOWE)

Co tu więcej ukrywać. Jestem łasuchem. Od zawsze byłam wielką fankę naleśników, placuszków, pankejek, racuszków. A kiedy odkryłam jak wspaniale smakują one przyrządzone z mąk bezglutenowych miłość do nich spotęgowała się. Nic dodać, nic ująć. Przede wszystkim są szybkie w wykonaniu, pożywne i lekkie, jeżeli nie smażymy ich w dużej ilości oleju. 


 
 
 


 
Składniki na ok 18 placuszków: 
 
1 duże jajko,
1/2 szklanki mąki ryżowej,
1 łyżka maki ziemniaczanej,
1/3 szklanki amarantusa ekspandowanego
2 łyżki sezamu,
1 i 1/2 łyżki siemienia lnianego mielonego,
2 -3 łyżki cukru trzcinowego lub melasy buraczanej,
1 łyżeczka powideł śliwkowych (domowych),
1/2 dużego jabłka,
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego),
1 łyżka oleju.
 

Wykonanie:
 
Jajko ucieramy z cukrem, dodajemy olej, powidła, sezam. Mieszamy. Następnie dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz siemię lniane. Obieramy i ścieramy na dużych oczkach jabłko, które dodajemy do gotowego ciasta. Na końcu dodajemy amarantus. Ciasto nakładamy łyżką-1 łyżka = 1 placuszek. Smażymy na złoty kolor. Podajemy z jogurtem lub serkiem w wersji na obiad lub z bitą śmietaną polane dowolną melasą w wersji deserowej.

Komentarze

Popularne posty