SAŁATKA BURACZANA. PYSZNA

Inspirację do tej sałatki znalazłam w książce Krystyny Rejman pt. "Działkowa kuchnia". 
Pierwszy raz jadłam połączenie buraka z kiszonym ogórkiem i muszę stwierdzić, że jest pyszne. Nadaje się jako dodatek do dań obiadowych-mięsnych jak i na drugie śniadanie do pracy. 


 



Składniki: 

2 małe buraki 
3-4 ogórki kiszone 
1/2 puszki kukurydzy 
2 łyżki majonezy 
2 łyżki jogurtu
1 ząbek czosnku 
sól, pieprz 

Wykonanie: 

Buraki myjemy i gotujemy ok. 1 godz. Studzimy. Ostudzone buraki obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Następnie dodajemy pokrojone kiszone ogórki i kukurydzę odcedzoną z puszki. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku. Jogurt łączymy z majonezem i czosnkiem i dodajemy do sałatki. Mieszamy.  





Komentarze

Popularne posty