środa, 8 kwietnia 2015

DEBIUTANCKIE MAZURKI Z AJERKONIKIEM I KRÓWKĄ - BEZGLUTENOWE.

Moje pierwsze (autorskie) mazurki w dodatku w wersji bezglutenowej. Do ich wykonania wykorzystałam silikonowe foremki do tartinek, choć bez nich też można się obejść.
Pyszne kruche ciasto na to galaretka z kwaśnych, domowych powideł śliwkowych, uwieńczone masą kajmakową z ajerkoniakiem.
 
 
 
 
 
 


Składniki na 6 mazurków:
 
CIASTO:
 
2 jajka  
4 łyżki masła
1/2 szklanki mąki gryczanej 
1/3 szklanki maki ryżowej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru cukru 
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta  
 
 
Wykonanie: 
 
Masło i cukier rozpuścić. Po ostudzeniu dodajemy do mieszanki składającej się z mąki gryczanej, ryżowej, ziemniaczanej wymieszanych z proszkiem do pieczenia. Wbijamy jajka i zagniatamy. 
Ciasto powinno swobodnie odchodzić od rąk choć będzie w dotyku dość plastyczne.  
Gotowe ciasto zawijamy w folę i wkładamy do lodówki na 1 godz. 
Po upływie określonego czasu wyjmujemy i rozkładamy do foremek np. na tartinki lub tworzymy dowolne kształty.
 
Pieczemy w temperaturze 160*C przez 17-20 min.  
 
Wyjmujemy i zostawiamy na kratce do ostygnięcia. 
 
 
GALARETKA Z KONFITURY:
 
6 łyżek konfitury śliwkowej 
1 łyżka żelatyny 
3 łyżki wody 
 
Wodę zagotować i rozpuścić w niej żelatynę. Ostudzoną dodajemy do marmolady, mieszamy i od razu nadziewamy mazurki. Zostawiamy do zastygnięcia. 
 
 
 
AJERKONIAKOWO - KRÓWKOWE NADZIENIE  
 
1 budyń śmietankowy Duży Delecta 
1 1/4 szklanki mleka
3 łyżki masy krówkowej (kajmaku)
5 łyżkek ajerkoniaku  
 
Gotujemy budyń w podanej wyżej ilości mleka. Studzimy. 
Do budyniu dodajemy najpierw masę krówkową i miksujemy. Gdy masa będzie jednolita dodajemy ajerkoniak.
 
Gotowym nadzieniem wypełnimy mazurki i dekorujemy według własnego upodobania. 
 
  

 
autor: pomysł własny
 
 
 

Wielkanocne wypieki z Delectą Bezglutenowa Wielkanoc Wielkanocne Smaki - edycja V

2 komentarze:

gin pisze...

Wyszły Ci prześliczne :)

Camelia_) pisze...

Dziekuuję :-)