DEBIUTANCKIE MAZURKI Z AJERKONIKIEM I KRÓWKĄ - BEZGLUTENOWE.
Moje pierwsze (autorskie) mazurki w dodatku w wersji bezglutenowej. Do ich wykonania wykorzystałam silikonowe foremki do tartinek, choć bez nich też można się obejść.
Pyszne kruche ciasto na to galaretka z kwaśnych, domowych powideł śliwkowych, uwieńczone masą kajmakową z ajerkoniakiem.
Składniki na 6 mazurków:
CIASTO:
2 jajka
4 łyżki masła
1/2 szklanki mąki gryczanej
1/3 szklanki maki ryżowej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru cukru
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
Wykonanie:
Masło i cukier rozpuścić. Po ostudzeniu dodajemy do mieszanki składającej się z mąki gryczanej, ryżowej, ziemniaczanej wymieszanych z proszkiem do pieczenia. Wbijamy jajka i zagniatamy.
Ciasto powinno swobodnie odchodzić od rąk choć będzie w dotyku dość plastyczne.
Gotowe ciasto zawijamy w folę i wkładamy do lodówki na 1 godz.
Po upływie określonego czasu wyjmujemy i rozkładamy do foremek np. na tartinki lub tworzymy dowolne kształty.
Pieczemy w temperaturze 160*C przez 17-20 min.
Wyjmujemy i zostawiamy na kratce do ostygnięcia.
GALARETKA Z KONFITURY:
6 łyżek konfitury śliwkowej
1 łyżka żelatyny
3 łyżki wody
Wodę zagotować i rozpuścić w niej żelatynę. Ostudzoną dodajemy do marmolady, mieszamy i od razu nadziewamy mazurki. Zostawiamy do zastygnięcia.
AJERKONIAKOWO - KRÓWKOWE NADZIENIE
1 budyń śmietankowy Duży Delecta
1 1/4 szklanki mleka
3 łyżki masy krówkowej (kajmaku)
5 łyżkek ajerkoniaku
Gotujemy budyń w podanej wyżej ilości mleka. Studzimy.
Do budyniu dodajemy najpierw masę krówkową i miksujemy. Gdy masa będzie jednolita dodajemy ajerkoniak.
Gotowym nadzieniem wypełnimy mazurki i dekorujemy według własnego upodobania.
autor: pomysł własny
Komentarze