czwartek, 9 kwietnia 2015

WYŚMIENITY SERNIK NA SPODZIE BROWNIE POD KOKOSOWĄ PIERZYNKĄ

Uwielbiam serniki. Moim zdaniem najlepiej smakują na czekoladowych spodach typu browinie i dlatego najczęściej na takich wypiekam. A do tego kokosy.


 



 Składniki (okrągła forma o średnicy 26 cm):

SPÓD BROWNIE: 

2 jajka + 2 żółtka (białka ubijamy osobno na sztywną pianę)
70 g gorzkiej czekolady
50 g cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
60 g masła 

Wykonanie:

Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Żółtka z 4 jaj ubijamy z cukrem. Do żółtek dodajemy ostudzoną czekoladę, mąkę i stopione masło. Wlewamy do formy i pieczmy w temp. 170*C przez ok 15 min (góra/dół).

MASA SEROWA

1 kg sera śmietankowego z wiaderka
6 - 7 jajek -(białka ubijamy osobno 
WAŻNE-2 białka odkładamy do warstwy kokosowej)
270 g cukru pudru
cukier waniliowy
100 g masła
1 budyń śmietankowy Duży Delecta
1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
Wykonanie:
Żółtka  z 6-7 jaj ubijamy z cukrem. Masło ucieramy i dodajemy do niego ubite żółtka, budyń i proszek do pieczenia-miksujemy. Partiami dodajemy ser z wiaderka i lekko miksujemy. Na końcu dodajemy ubite białka z 4-5 jaj i delikatnie mieszamy szpatułką do ciasta (nie mikserem).
Gotową masę serową wylewamy na spód brownie.


Pieczemy przez 20 min w temp. 160* (góra/dół). Po upływie minionego czasu temperaturę zmniejszamy do 120*C i pieczemy przez kolejne 80 min.


WARSTWA KOKOSOWA: 

2 białka
1/3 szklanki cukru
1/2 szklanki wiórek kokosowych

Wykonanie:

Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy wiórki kokosowe.
Warstwę wylewamy na upieczony sernik i wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok 15 min w temp. 130* C.



 


 


autor: przepis zmodyfikowany, powstał na bazie 3 różnych przepisów. 


Wielkanocne wypieki z Delectą Wielkanocne Smaki - edycja V

2 komentarze:

Słodkie Abstrakcje pisze...

Coś pięknego! Na te święta miałam sernikobrownie.. I to jedna z cudowniejszych rzeczy na świecie.

Muszę jednak przyznać że Twoja wersja jest znacznie bardziej estetyczna, ładniejsza po prostu ;)

Camelia_) pisze...

Dziękuję, wszystko jednak zależy od produktu użytego do wypieku.