CZEKOLADOWY MUS GOPLANOWY

Chyba nie ma nikogo na świecie kto nie lubiłby czekolady. Czekolada znalazła swoje zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w kosmetologi jako różnego rodzaju maseczki czy okłady z czekolady. 
Czekoladę nie tylko można gryźć, ale również i pić postaci wspaniałych napojów. Mamy na świecie wile gatunków i smaków czekolad, a producenci wciąż wprowadzają nowe. Od czekolady mlecznej. po przez białą na gorzkiej skończywszy. I właśnie na tej skupiłam się w moim kolejnym autorskim przepisie. 

Coraz bliżej Dzień Dziecka i taki mus w postaci deseru, dodatku do gofrów czy naleśników na pewno przepadnie do gustu wielu szkrabom. Moja propozycja to również sprytny pomysł na przemycenie owoców, bo jak wiemy nie każde dziecko chętnie je jada. 

Warto podkreślić również, że czekolady Goplana są bezpieczne dla beztlenowców,  ponieważ nie posiadają żadnych dodatków zbóż typu słód jęczmienny itp. 







Składniki na 2 porcje: 

1 tabliczka czekolady Klasycznej Gorzkiej Goplana 90 g 
6-7 średnich jabłek  
1 łyżka cukru trzcinowego 
szczypta cynamonu. 


Wykonanie:  

Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy  za pomocą tarki lub maszyny na średnich oczkach. Następnie jabłka wkładamy do garnka, dodajemy cukier i szczyptę cynamonu i smażymy przygotowując mus. Po ściągnięciu gotowego musu z ognia wrzucamy do niego pokrojoną czekoladę, która pod wpływem ciepła rozpuści się. Całość oczywiści dodając czekoladę mieszamy. Ostudzony mus rozdrabniamy blenderem na gładką masę. W ten sposób mus jest gotowy do spożycia. 
Doskonały dodatek do gofrów, naleśników, tostów. 




autor: pomysł własny



Z czekoladową nutą

Komentarze

Popularne posty