MIĘTOWE ZAUROCZENIA-ZIEMNIACZANE CIASTECZKA Z MIĘTĄ - deser
Przepis zaczerpnięty z kuchni włoskiej. Zaintrygował mnie trochę, ponieważ zdziwiłam się, że ciasteczka można stworzyć z ziemniaków. Ale przepis ten okazał się bardzo trafiony. Ciasteczka te mogą nie zadowolić tych, którzy uwielbiają chrupać, ponieważ wychodzą miękkie i delikatnie wilgotne, ale pyszne.Oczywiście przepis zmodyfikowałam.
Składniki:
450 g ziemniaków
1 jajko
2 łyżki oleju
70 g cukru
80 g mąki u mnie ryżowej
7 listków mięty cytrynowej
Wykonanie:
Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy. Ugotowane i ostudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę. miętę rozdrabniamy wraz z olejem za pomocą blendera i dodajemy do ziemniaków. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Będzie się ono trochę kleiło do rąk i wtedy możemy dodać więcej mąki lub pozostać przy tej proporcji i formować ciasteczka, odrywając po kawałku i robiąc z niego kulkę, którą możemy spłaszczyć.
Moja rada najsmaczniejsze wychodzą płaskie.
Ciasteczka pieczemy w temp. 180*C przez ok 20 min.
Komentarze