MIĘTOWE ZAUROCZENIA-ZIEMNIACZANE CIASTECZKA Z MIĘTĄ - deser

Przepis zaczerpnięty z kuchni włoskiej. Zaintrygował mnie trochę, ponieważ zdziwiłam się, że ciasteczka można stworzyć z ziemniaków. Ale  przepis ten okazał się bardzo trafiony. Ciasteczka te mogą nie zadowolić tych, którzy uwielbiają chrupać, ponieważ wychodzą miękkie i delikatnie wilgotne, ale pyszne.Oczywiście przepis zmodyfikowałam.   





Składniki: 

450 g ziemniaków 
1 jajko 
2 łyżki oleju 
70 g cukru 
80 g mąki u mnie ryżowej 
7 listków mięty cytrynowej


Wykonanie: 

Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy. Ugotowane i ostudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę. miętę rozdrabniamy wraz z olejem za pomocą blendera i dodajemy do ziemniaków. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Będzie się ono trochę kleiło do rąk i wtedy możemy dodać więcej mąki lub pozostać przy tej proporcji i formować ciasteczka, odrywając po kawałku i robiąc z niego kulkę, którą możemy spłaszczyć.
Moja rada najsmaczniejsze wychodzą płaskie. 

Ciasteczka pieczemy w temp. 180*C przez ok 20 min. 




Jakubiak lokalnie

Komentarze

Liza pisze…
Ooooo ciekawy przepis. Jakie są ciasteczka w smaku? Co przypominają?
Camelia_) pisze…
Smak delikatnie ziemniaczany z wyczuwalnym kokosem i miętą. Ciasteczka wilgotne czyli akurat nie dla tych co kochają chrupać ale na słodką przekąskę w pracy, podróży na spacerze czy dla dzieciaków jak zalazł.

Popularne posty