NALEŚNIEKI RYŻOWE NA MELKU Z BIAŁYM SEREM NIE TYLKO NA PIĄTKOWY OBIAD...

Już dawno chciałam się z Wami podzielić przepisem na moje ulubione naleśniki, teraz przygotowywane w wersji bezglutenowej.. Jestem przekonana, że większość spożywa je właśnie w takiej formie czyli z serem. Jak dla mnie najlepsze połącznie. Składniki podaję w przybliżeniu, w zależności od gęstości ciasta jaki chcę uzyskać.





Składniki na ciasto:
130 g mąki ryżowej 
             30 g mąki gryczanej             
         3 łyżeczka cukru            
                   szczypta soli                      
230 ml mleka
1 jajko
2 łyżki masła (stopić)
olej do smażenia


Składniki na ser:

 kostka białego sera -półtłusty (200 g)
2 łyżki rodzynek
1 łyżka rozdrobnionych migdałów
2 łyżki rozdrobnionych orzechów włoskich
3 łyżki melasy (karobowej, buraczanej)
1 łyżka żurawiny
1 łyżka kakao
3 łyżki jogurtu naturalnego

Wykonanie:

Mąkę łączymy z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy mleko, jajko i stopione masło i razem mieszamy za pomocą miksera, aby ciasto było gładkie.
Na patelni rozgrzać olej i wlewać ciasto łyżką. Smażymy, aż na powierzchni naleśnika pojawią się bąbelki, odwrócić i smażyć jeszcze przez 1-2 minuty, aż będą rumiane. 

Ser: Ser łączymy z jogurtem i rozdrabniany za pomocą praski lub blendera. Dodajemy melasę, kakao oraz batalie i mieszamy.

Gotowe naleśniki przekładamy serem.

Smacznego :-)


Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego przygotowuję z nich smaczne dania dla siebie i całej rodziny". 

Przepis bierze udział w :
  http://www.mamkotanapunkciemleka.pl/sites/default/files/1/akceptacja_durszlak_200_x_200_4.pg

Komentarze

Popularne posty