PLACKI ZIEMNIACZANE Z SOCZEWICOWO-MIĘTOWĄ PASTĄ - danie główne
Ziemniak choć od dawna gości w naszej kuchni nadal jest nie doceniany. Najczęściej używa się go jako dodatek do mięsa czy ryby. A przecież doskonale smakuje w szarych kluskach, pierogach ruskich, babkach i zapiekankach, a także w postaci smażonych placków podawanych zajadanych na słodko jak i słono.
Moje placki ziemniaczane postanowiłam wzbogacić o dodatek, który dotychczas nigdy nie stosowałam, a który jak się okazało doskonale pasuje, czyli pastę soczewicową wzbogaconą świeżą mięta cytrynową, którą sama hoduję.
Przepis na placki ziemniaczane podaję z głowy tzn, tak jak je sama wykonałam, bo u mnie w rodzinie zawsze przygotowywało się je na wyczucie.
Moje placki ziemniaczane postanowiłam wzbogacić o dodatek, który dotychczas nigdy nie stosowałam, a który jak się okazało doskonale pasuje, czyli pastę soczewicową wzbogaconą świeżą mięta cytrynową, którą sama hoduję.
Przepis na placki ziemniaczane podaję z głowy tzn, tak jak je sama wykonałam, bo u mnie w rodzinie zawsze przygotowywało się je na wyczucie.
WAŻNE
Soczewicę moczymy w wodzie przez co najmniej 10 godz - np. przez noc. Następnie wylewamy wodę i gotujemy w świeżej wodzie najlepiej przez 70 min.
Składniki na 2 osoby:
PLACKI ZIEMNIACZANE:
6 ziemniaków
1 jajko
1 duża marchewka
2 łyżki mąki gryczanej
sól
pieprz
olej do smażenia
Wykonanie:
Ziemniaki oraz marchew myjemy, obieramy i ścieramy na dużych lub średnich oczkach. Do startych ziemniaków i marchwi dodajemy jajko, mąkę i przyprawy - mieszamy.
Placuszki smażymy na złoty kolor.
PASTA SOCZEWICOWO-MIĘTOWA
1/2 szklanki soczewicy (1/2 przez ugotowaniem)
1 ugotowane jajko
5 listków świeżej mięty
2 łyżki oleju orzechowego
1 łyżka jogurtu
1 łyżka majonezu
sól
pieprz
Wykonanie:
Do ugotowanej soczewicy dodajemy olej, jogurt i majonez i rozdrabniamy za pomocą blendera. Następnie drobno siekamy mięte i dodajemy do soczewicy i znów mieszamy blenderem. Ugotowane jajko drobno kroimy i łączymy z soczewicą, mieszając łyżką. Doprawiamy do smaku.
Gotową pastę podajemy jako dodatek do placków ziemniaczanych.
Sprawdziłam również, że placki ziemniaczane bardzo dobrze smakują z selerem i sosem czosnkowym.
autor: pomysł własny:
Książka Tomasza Jakubiaka:
Komentarze