GRACZONO-POKRZYWOWY DESR MROŻONY Z CZARNĄ PORZECZKĄ.
Zanim całkowicie zmienię moją dietę (taka mała rewolucja), szukam i wymyślam nowe przepisy, które nie tyko będą smaczne, ale i korzystnie wpłyną na moje zdrowie.
Myślę, że przepis ten przypadnie do gustu nie tylko dorosłym ale przede wszystkim dzieciom - bo taka też jest moja misja.
Przepis ten sprawdzi się jako deser dla alergika (miód można zastąpić karobem), ale można go przyrządzić w dwóch wersjach (podane w nawiasach).
Doskonała alternatywa dla bezglutenowców, deserów z kaszą manną.
Dodatki owoców dowolne, ja użyłam czarnej porzeczki, bo doskonale podkreśla smak deseru.
Inne polecane owoce to jabłka, gruszki, morele, banany.
Składniki dla 3 osób:
1/2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
2 łyżki miodu (3 łyżki karobu)
2/3 szklanki herbaty z pokrzywy (1 łyżka suszonej pokrzywy i 2/3 szklanki wody - gotujemy ok 1 min)
3 łyżki mleka ryżowego, jaglanego (3 łyżki jogurtu naturalnego)
2 łyżki wiórek kokosowych
2 łyżki domowych powideł z czarnych porzeczek (musu z jabłek, gruszek, moreli)
Wykonanie:
Kaszę gotujemy w proporcji: 1/2 szklanki kaszy w 1 1/4 szklance wody. Po ugotowanie pozostawimy do ostygnięcia.
Kaszę przekładamy do miski i dodajemy herbatę z pokrzywy, miód (karob) oraz mleko ryżowe lub jaglane (jogurt) i wszystko mieszamy za pomocą blenda na gładką masę. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe i powidła (mus).
Deser wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę lub zamrażamy i podajemy najlepiej w tym samym dniu - nie do końca zmrożony.
Myślę, że przepis ten przypadnie do gustu nie tylko dorosłym ale przede wszystkim dzieciom - bo taka też jest moja misja.
Przepis ten sprawdzi się jako deser dla alergika (miód można zastąpić karobem), ale można go przyrządzić w dwóch wersjach (podane w nawiasach).
Doskonała alternatywa dla bezglutenowców, deserów z kaszą manną.
Dodatki owoców dowolne, ja użyłam czarnej porzeczki, bo doskonale podkreśla smak deseru.
Inne polecane owoce to jabłka, gruszki, morele, banany.
Składniki dla 3 osób:
1/2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
2 łyżki miodu (3 łyżki karobu)
2/3 szklanki herbaty z pokrzywy (1 łyżka suszonej pokrzywy i 2/3 szklanki wody - gotujemy ok 1 min)
3 łyżki mleka ryżowego, jaglanego (3 łyżki jogurtu naturalnego)
2 łyżki wiórek kokosowych
2 łyżki domowych powideł z czarnych porzeczek (musu z jabłek, gruszek, moreli)
Wykonanie:
Kaszę gotujemy w proporcji: 1/2 szklanki kaszy w 1 1/4 szklance wody. Po ugotowanie pozostawimy do ostygnięcia.
Kaszę przekładamy do miski i dodajemy herbatę z pokrzywy, miód (karob) oraz mleko ryżowe lub jaglane (jogurt) i wszystko mieszamy za pomocą blenda na gładką masę. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe i powidła (mus).
Deser wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę lub zamrażamy i podajemy najlepiej w tym samym dniu - nie do końca zmrożony.
autor: pomysł własny.
Komentarze
zachęcam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html