MALINOWE ZAUROCZENIE czyli tartinki z malinami pod kokosowym jogurtem.„MLECZNE ŚNIADANIE NA ROZPOCZĘCIE ROKU SZKOLNEGO”
Sezon malinowy w pełni, więc podzielę się moim najnowszym przepisem. Wciąż eksperymentuję w kuchni bezglutenowej, a ponieważ jestem łasuchem, to stworzyłam kolejny przepis, ale tym razem z mniejszą ilością cukru, dosładzany ksylitolem i miodem.
Maliny na gorąco -porostu pyszne, polecam.
Udało mi się zamrozić i dlatego wzięłam je na urlop. Taki mały słodki początek urlopu. Ale jak wszystko dobre, szybko się kończy.
Tartinki doskonale sprawdzą się jako alternatywa dla kanapek czy drożdżówek na drugie śniadanie, podarowane dzieciom do szkoły, ponieważ są pożywne-bogactwo malin oraz jogurt, powodują że są syte- sprawdziłam.. I najważniejszy powód-wiesz co dziecku dajesz (czyli bez E-dodatków i spulchniaczy).
Maliny układamy na cieście. Białko ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy wiórki kokosowe. Jogurt łączymy z miodem i dodajemy do białka oraz delikatnie mieszamy oraz nakładamy na maliny.
Maliny na gorąco -porostu pyszne, polecam.
Udało mi się zamrozić i dlatego wzięłam je na urlop. Taki mały słodki początek urlopu. Ale jak wszystko dobre, szybko się kończy.
Tartinki doskonale sprawdzą się jako alternatywa dla kanapek czy drożdżówek na drugie śniadanie, podarowane dzieciom do szkoły, ponieważ są pożywne-bogactwo malin oraz jogurt, powodują że są syte- sprawdziłam.. I najważniejszy powód-wiesz co dziecku dajesz (czyli bez E-dodatków i spulchniaczy).
Składniki na 6 małych tart:
CIASTO:
2 jajka
4 łyżki masła
1/3 szklanki mąki gryczanej
1/3 szklanki maki ryżowej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżki cukru cukru
2 łyżki ksylitolu
1 łyżkę płynnego miodu
2 łyżki ksylitolu
1 łyżkę płynnego miodu
1/3 łyżeczki proszku
Wykonanie:
Masło i cukier, miód rozpuścić. Po ostudzeniu dodajemy mąkę gryczaną, ryżową, ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia i ksylitolem. Wbijamy jajka i zagniatamy.
Ciasto powinno swobodnie odchodzić od rąk choć będzie w dotyku dość plastyczne.
Gotowe ciasto zawijamy w folę i wkładamy do lodówki na 1 godz.
Po upływie określonego czasu wyjmujemy i rozkładamy do foremek np. na tartinki.
NADZIENIE
350 g malin
300 g jogurtu naturalnego
3 łyżki wiórek kokosowych
2 łyżki miodu
1 białko
Gotowe tartinki wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 160*C przez 25-30 min.
Wyjmujemy i zostawiamy na kratce do ostygnięcia.
Komentarze