MARMOLADA DYNOWO-ŚLIWKOWO-JABŁKOWA
Oto moje pierwsze zaprawy z dyni. Zawsze jak dynie kupowałam lub dostawałam zjadałam ją w całości. tym razem postanowiłam przedłużyć jej żywotność po przez zaprawy. Zdarza się, że w wypiekach wykorzystuję musy i to był kolejny powód wykorzystania dyni. Dzięki temu ciasta szczególnie bez glutenowe nie są suche, szczególnie na drugi dzień. Dzięki dodatkowi śliwek i jabłek oraz cynamonu, mus-dżem nie jest taki mdły i dlatego możne go śmiało wykorzystać do smarowania naleśników, bułek czy ciast itp.
Składniki:
3 kg dyni po obraniu i oczyszczeniu z pestek
1 kg jabłek
1 kg śliwek
1 płaska łyżeczka cynamonu
300 g cukru
1 opakowanie dżem-fixu
Wykonanie:
Śliwki myjemy usuwamy pestki i kroimy. Wrzucamy do garnka i wstawiamy na małym ogniu, smażymy, pamiętając aby co jakiś czas przemieszać i dolać odrobinę wody, by się nie przypaliło.
W tym samym czasie obieramy, kroimy i ścieramy na drobnych oczkach dynię. Wrzucamy ją do podsmażonych śliwek.
Pamiętamy o regularnym mieszaniu.
Jabłka obieramy i ścieramy na małych oczkach i wrzucamy do dyniowo-śliwkowego musu. Dodajemy cynamon i cukier.
Smażymy całość przez godzinę.
Na końcu dodajemy dżem-fix.
Gorący mus wkładamy do gorących wyparzonych słoików i zakręcamy.
Wkładamy je do garnka z gorącą woda i pasteryzujemy przez ok.10 min.
autor: pomysł własny.
Komentarze