piątek, 6 listopada 2015

PLACUSZKI BEZGLUTENOWE DYNIOWO-JAGLANE Z MOZZARELLĄ I MIODEM.

Kocham eksperymentować w kuchni i to jest kolejny pomysł na zdrowe danie z dynią i kaszą jaglaną, które uwielbiam. Postanowiłam zrobić krok dalej i placuszki podałam je z serem mozzarella, i miodem. I okazało się, że składnik te doskonale do siebie pasowały. Placuszki usmażyłam na małej oleju słonecznikowego, a do nadania im kształtu serca, wykorzystałam foremki do ciasteczek. 




Składniki: 

1 1/2 szklanki startej na średnich oczkach dyni
3/4  szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 
2  jajka 
3 łyżki mąki gryczanej 
3 łyżki mąki ryżowej. 
2 serki mozzarella 
2 łyżki płynnego miodu
sól, pieprz 
szczypta cynamonu 


Wykonanie: 

Dynię i ugotowaną kaszę wrzucamy do miski. Dodajemy jajka, Mieszamy. Następnie dodajemy mąki oraz przyprawy. Mieszamy.
Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Podajemy w formie w jakiej się usmażyły lub wycinamy dowolne kształty.
Podajemy z mozzarellą i polewamy miodem.


autor: pomysł własny. 


Patelnie do przyrządzanie niskotłuszczowych potraw nożna kupić: www. sklep.dajar.pl. Zapraszam



Ambitnie i zdrowo Kasza niejedno ma imię i oblicze

1 komentarz:

Cotakpachnie? pisze...

piękne i bardzo pomysłowe te placuszki!

Zapraszam do mnie na konkurs śniadaniowy
http://cotakpachnie.com.pl/2015/11/05/gluten-free-box/