środa, 11 listopada 2015

SERNIK MOCNO CZEKOLADOWY-inspiracja włochy

Inspiracją do tego przepisu byłam kuchnia włoska. Nie wiem czy włosi jedzą dużo czekolady ale na pewno dużo nutelli i to z samego rana. Sama się o tym przekonałam, kiedy miałam okazję skosztować śniadań we Włoszech. I  tak gościnni włosi zaserwowali nam przez ok. pięć poranków śniadanie bardzo słodki podając na jednocześnie: tortillę z nutellą, tartę z nutellą, grzanki z n... lub bardzo słodkim dżemem morelowym, krakersy, słoiczek nutelli. Choć wszystkim smakowało to już trzeciego dni tęskniliśmy za polskimi kanapkami. I dlatego wracając wspomnieniami do tych słodkich chwil postanowiłam upiec sernik na bazie czekolady.






SPÓD: 

4 jajka (białka ubijamy osobno na sztywną pianę)
70 g gorzkiej czekolady
50 g cukru
2 łyżki mąki gryczanej
60 g masła 

Wykonanie:

Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Jajka ubijamy z cukrem. Do masy jajecznej dodajemy ostudzoną czekoladę, mąkę i stopione masło- mieszamy. 
Wlewamy do formy i pieczmy w temp. 170*C przez ok 15 min (góra/dół).


MASA SEROWA 

1 kg twarogu półtłustego (wykorzystałam gotowy z wiaderka)
50 g masła o temperaturze pokojowej 
3 łyżki oleju ryżowego
1 szklanka cukru
1 budyń śmietankowy
6 dużych jajka (białka ubite osobno)
200 g mlecznej czekolady
1/3 szklanki słodkiej śmietany 18% 


Wykonanie: 

Śmietanę lekko podgrzewamy i w niej rozpuszczamy czekoladę. Masło ucieramy na puszystą masę i dodajemy twaróg, miksujemy. Dodajemy cukier i krótko miksujemy. Wbijamy pojedynczo żółtka-krótko miksujemy. Do masy serowej dodajemy stopioną, wystudzoną czekoladą, olej ryżowy i budyń. Miksujemy krótko tylko do połączenia składników. Na końcu dodajemy ubite białka i delikatni mieszamy za pomocą łyżki. Masę wlewamy na upieczony spód.

Pieczemy przez 20 min w temp. 160* (góra/dół). Po upływie minionego czasu temperaturę zmniejszamy do 120*C i pieczemy przez kolejne 80 min.
  
Do dekoracji polewa czekoladowa domowa i orzechy laskowe.



http://olejeswiata.pl/oleje/olej-ryzowy/ 

Kulinarne wyprawy z Olejami Świata

1 komentarz:

Maja Wierzbicka pisze...

wygląda pysznie :)
Zapraszam do mnie:)