SERNIK MOCNO CZEKOLADOWY-inspiracja włochy
Inspiracją do tego przepisu byłam kuchnia włoska. Nie wiem czy włosi jedzą dużo czekolady ale na pewno dużo nutelli i to z samego rana. Sama się o tym przekonałam, kiedy miałam okazję skosztować śniadań we Włoszech. I tak gościnni włosi zaserwowali nam przez ok. pięć poranków śniadanie bardzo słodki podając na jednocześnie: tortillę z nutellą, tartę z nutellą, grzanki z n... lub bardzo słodkim dżemem morelowym, krakersy, słoiczek nutelli. Choć wszystkim smakowało to już trzeciego dni tęskniliśmy za polskimi kanapkami. I dlatego wracając wspomnieniami do tych słodkich chwil postanowiłam upiec sernik na bazie czekolady.
SPÓD:
4 jajka (białka ubijamy osobno na sztywną pianę)
70 g gorzkiej czekolady
50 g cukru
2 łyżki mąki gryczanej
60 g masła
Wykonanie:
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Jajka ubijamy z cukrem. Do masy jajecznej dodajemy ostudzoną czekoladę, mąkę i stopione masło- mieszamy.
Wlewamy do formy i pieczmy w temp. 170*C przez ok 15 min (góra/dół).
MASA SEROWA
1 kg twarogu półtłustego (wykorzystałam gotowy z wiaderka)
50 g masła o temperaturze pokojowej
3 łyżki oleju ryżowego
1 szklanka cukru
1 budyń śmietankowy
6 dużych jajka (białka ubite osobno)
200 g mlecznej czekolady
1/3 szklanki słodkiej śmietany 18%
Wykonanie:
1 szklanka cukru
1 budyń śmietankowy
6 dużych jajka (białka ubite osobno)
200 g mlecznej czekolady
1/3 szklanki słodkiej śmietany 18%
Wykonanie:
Śmietanę lekko podgrzewamy i w niej rozpuszczamy czekoladę. Masło ucieramy na puszystą masę i dodajemy twaróg, miksujemy. Dodajemy cukier i krótko miksujemy. Wbijamy pojedynczo żółtka-krótko miksujemy. Do masy serowej dodajemy stopioną, wystudzoną czekoladą, olej ryżowy i budyń. Miksujemy krótko tylko do połączenia składników. Na końcu dodajemy ubite białka i delikatni mieszamy za pomocą łyżki. Masę wlewamy na upieczony spód.
Pieczemy przez 20 min w temp. 160* (góra/dół). Po upływie minionego czasu temperaturę zmniejszamy do 120*C i pieczemy przez kolejne 80 min.
Do dekoracji polewa czekoladowa domowa i orzechy laskowe.
http://olejeswiata.pl/oleje/olej-ryzowy/
Komentarze
Zapraszam do mnie:)