czwartek, 3 grudnia 2015

DYNIOWE ZAUROCZENIE Z MASCARPONE Z POMARAŃCZOWĄ NUTĄ (z dynią)

Ciasto, po prostu niebo w gębie, wykwintne, delikatne i w dodatku z dynią. Jak to możliwe, dokładnie za sprawą pysznego dżemu dyniowego przygotowanego z dodatkiem pomarańczy. Do tego mój ulubiony spód czekoladowy w połączaniu z delikatnym kremem na bazie mascarpone.  

 


Składniki: 

SPÓD CZEKOLADOWY

4 jajka (białka ubijamy osobno)
1/2 szklanki cukru 
80 g czekolady
2 łyżki mąki ryżowej 
2 łyżki oleju słonecznikowego 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z 1 łyżką mleka - pozostawiamy do ostygnięcia. Żółtka ubijamy z cukrem i dodajemy mąkę oraz olej. Następnie dodajemy czekoladę i miksujemy. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. 
Ciasto przelewamy do okrągłej formy (26 cm), kilka razy uderzamy o blat stołu, w celu wybicia powietrza i wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 min w temp.160*C. 

WARSTWA DYNIOWA 

2 galaretki pomarańczowe + 3 szklanki wody
6 łyżek dżemu dyniowo-pomarańczowego (1/2 słoiczka)

Galaretkę przygotować w podanej ilości wody i pozostawić do ostygnięcia. Do tężejącej galaretki dodajemy dżem dyniowo-pomarańczowy i zalewamy ciasto czekoladowe i wkładamy do piekarnika. 



KREM MASCARPONE 

500 g mascarpone
3 jajka (białka ubijamy osobno) 
3/4 szklanki cukru pudru

Żółtka ubijamy połową porcji podanego cukru na puszystą masę. Do żółtek dodajemy ser mascarpone i delikatnie mieszamy. Dodajemy ubite białka z pozostałą częścią cukru i znów delikatnie mieszamy. 

POZA TYM 

100 g biszkoptów włoskich 
Wódka orzechowa rozcieńczony wodzie (do smaku).
czekolada do dekoracji. 

Na zastygłą galaretkę nakładamy połowę kremu. Na krem układamy biszkopty namoczone w wódce orzechowej. Na biszkopty nakładamy pozostała warstwę kremu i dekorujemy czekoladą. 






Więcej o książce: 
 
 
Moje wypieki. Wielki powrót

1 komentarz:

babka z rodzynkiem pisze...

Jestem zauroczona :-)