DYNIOWE ZAUROCZENIE Z MASCARPONE Z POMARAŃCZOWĄ NUTĄ (z dynią)
Ciasto, po prostu niebo w gębie, wykwintne, delikatne i w dodatku z dynią. Jak to możliwe, dokładnie za sprawą pysznego dżemu dyniowego przygotowanego z dodatkiem pomarańczy. Do tego mój ulubiony spód czekoladowy w połączaniu z delikatnym kremem na bazie mascarpone.
Składniki:
SPÓD CZEKOLADOWY
4 jajka (białka ubijamy osobno)
1/2 szklanki cukru
80 g czekolady
2 łyżki mąki ryżowej
2 łyżki oleju słonecznikowego
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z 1 łyżką mleka - pozostawiamy do ostygnięcia. Żółtka ubijamy z cukrem i dodajemy mąkę oraz olej. Następnie dodajemy czekoladę i miksujemy. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.
Ciasto przelewamy do okrągłej formy (26 cm), kilka razy uderzamy o blat stołu, w celu wybicia powietrza i wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 min w temp.160*C.
WARSTWA DYNIOWA
2 galaretki pomarańczowe + 3 szklanki wody
6 łyżek dżemu dyniowo-pomarańczowego (1/2 słoiczka)
Galaretkę przygotować w podanej ilości wody i pozostawić do ostygnięcia. Do tężejącej galaretki dodajemy dżem dyniowo-pomarańczowy i zalewamy ciasto czekoladowe i wkładamy do piekarnika.
KREM MASCARPONE
500 g mascarpone
3 jajka (białka ubijamy osobno)
3/4 szklanki cukru pudru
Żółtka ubijamy połową porcji podanego cukru na puszystą masę. Do żółtek dodajemy ser mascarpone i delikatnie mieszamy. Dodajemy ubite białka z pozostałą częścią cukru i znów delikatnie mieszamy.
POZA TYM
100 g biszkoptów włoskich
Wódka orzechowa rozcieńczony wodzie (do smaku).
czekolada do dekoracji.
Na zastygłą galaretkę nakładamy połowę kremu. Na krem układamy biszkopty namoczone w wódce orzechowej. Na biszkopty nakładamy pozostała warstwę kremu i dekorujemy czekoladą.
Więcej o książce:
Komentarze