GOFRY BEZGLUTENOWE i powrót do blogowania,
Wiem, wiem. Dłuuuuugo mnie nie było. Ale jak pisałam na profilu FB, blogowania nie porzucam. Potrzebowałam przerwy, ale oczywiści tworzyłam lub wypróbowywałam nowe przepisy.
A poniżej podaję przepis na gofry w wersji bezglutenowej. Oczywiście najlepsze są na ciepło z miodem lub śmietaną i owocami. Przepis tym razem pochodzi z książki wydawnictwa Olesiejuk pt: "100 najlepszych przepisów Bez glutenu". I choć obecnie nie jestem na diecie bezglutenowej, to skłaniam się do powrotu do niej.
Oczywiście nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmieniła w przepisie, dlatego podaję wersję jaką ja przygotowałam.
A poniżej podaję przepis na gofry w wersji bezglutenowej. Oczywiście najlepsze są na ciepło z miodem lub śmietaną i owocami. Przepis tym razem pochodzi z książki wydawnictwa Olesiejuk pt: "100 najlepszych przepisów Bez glutenu". I choć obecnie nie jestem na diecie bezglutenowej, to skłaniam się do powrotu do niej.
Oczywiście nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmieniła w przepisie, dlatego podaję wersję jaką ja przygotowałam.
Składniki (u minie 7 sycących gofrów):
150 g mąki ryżowej
100 g mąki gryczanej
1/2 szklanki cukru
2 jajka
3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Jajka łączymy z cukrem, mlekiem i wodą oraz mąką wymieszaną z sodą oczyszczoną. Ciasto będzie gęste.
Wlewamy porcje ciasta na gofrownicę i pieczemy na złoty kolor.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Komentarze