"DOMOWA SPIŻARNIA ZDROWIA" Zbigniew T. Nowak - recenzja


Wracam po szkole do domu i już na korytarzu czuję przepyszny, słodki zapach konfitury truskawkowej, śliwkowej czy porzeczkowej, który zyskał na swojej intensywności gdy otwarłam drzwi do domu. To zapach, który pamięta się na całe życie i ten smak, którego nie znajdzie się w słoiku kupionym w sklepie. To jest moje wspomnienie dzieciństwa, a ... I ta możliwość wyjadania gorących jeszcze przetworów. 




 Przygotowywanie przetworów to pewnego rodzaju rytuał, który często angażował (angażuje) całe rodziny - jedni zrywają, drudzy przygotowują owoce i warzywa, a inni wekują. Ta magia, gdzie owoce i warzywa zmieniają się w pyszne przetwory, którymi delektujemy się nie tylko zimą.





I właśnie do takiego świata zaprasza nas autor książki pt. "Domowa spiżarnia zdrowia".
Pan Zbigniew T. Nowak jest znawcą roślin leczniczych, od 30 lat popularyzuje wiedzę z zakresu ziołolecznictwa, apiterapii i zdrowej diety. Autor ponad 50 książek, ponad 1500 artykułów prasowych. To równie ekspert w programie "Pytanie na śniadanie" w TVP 2 oraz gościnnie w TV Trwam.


W książce "Domowa spiżarnia zdrowia" autor udowadnia, że przetwory nie tylko mogą być pyszne,  ale przede wszystkim zdrowe. Układ książki został oparty na sezonowości owoców i warzyw co ułatwia planowanie rocznego przygotowywania przetworów. Tak w pierwszym rozdziale znalazły się przetwory z kwiatów fiołka i dalej
- truskawki
- porzeczki i jagody
- poziomki i maliny
- czereśnie i wiśnie
- róże
- ogórki i pomidory
- papryka i kapusta
- morele, jabłka i śliwki
- winogrona i śliwki
- aronia i żurawina

kończąc na naturalnych antybiotykach takich jak chrzan czy czosnek.




Przepisy podane są w prosty, czytelny sposób z dostępnych składników. Każdy przepis opatrzony jest piękną fotografią. Dodatkowo oprócz składników i sposobu przygotowania znajdziemy tutaj "dobrą radę", "korzyści w kuchni" oraz "pożytek dla zdrowia". Na uwagę zasługuje również ciekawe łączenie składników w przetworach oraz przepisy na galaretki, sosy, soki, octy oraz jagodzianki, a nawet chrzan. W książce znalazło się kilka receptur zakonnych m.in. o. Grzegorza, siostry Teresy czy z zakonu Benedyktynów. Ja sama do tej pory kisiłam kapustę na podstawie receptury, którą otrzymałam od sióstr Nazaretanek.

Przepisy, których nie znajdziemy w innych książkach.

Książka pięknie wydana w twardej oprawie, opatrzona czytelnym spisem treści oraz dużą i wyraźną czcinką.





 Już nie mogę się doczekać, aby wypróbować przepisy, szczególnie z użyciem winogron oraz z płatków róż. To książka, z której warto korzystać, bo zdrowie mamy tylko jedno.


 

P.S. Taki mały słoiczek czy butelka domowego wina, może okazać się najlepszym prezentem dla bliskich i znajomych, wiem to z własnego doświadczenia. 




Zbigniew T. Nowak
"Domowa spiżarnia zdrowia"
Wydawnictwo AA
Kraków 2018
ocena *****/5

Książka dostępna m.in.
Domowa spiżarnia zdrowia




Komentarze

Popularne posty