CIASTO DROŻDŻOWE DLA ALERGIKA (nie tylko w automacie do chleba)
Ciasto drożdżowe ale z małą ilością drożdży, dlatego nadaje się do wypiekania w automacie do chleba. Dedykuje je dla mojej siostrzenicy, która ma skazę białkową Z tego ciast można przyrządzić również wspaniałe rogale, które najlepiej smakują z dżemem lub musem owocowym.
Składniki:
570g mąki pszennej
90 ml oleju
5 g drożdży
350 ml mleka (dla alergików wody)
60 g cukru (można dać 90g)
szczypta soli
rodzynki
śliwki suszone
daktyle
dla nie alergików możemy dodać 1 jajko +50 g mąki
Wykonanie:
Z drożdży, 100 ml wody (mleka) letniej i cukru robimy zaczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 min.
SPOSÓB 1
CIASTO W AUTOMACIE (waga wypieku 1000g)
Do automatu wlewamy wyrośnięte zaczyn, olej, pozostałą wodę( lub mleko), ( jajko), sól i mąkę.
Wstawiamy program u mnie: słodki chleb czyli 2 razy wyrabiani, garowanie i wypiek.
SPOSÓB 2
ROGALE
Pozostałe składniki mieszamy ze sobą i dodajemy wyrośnięty rozczyn (ciasto może się trochę lepić wtedy dosypujemy trochę mąki ale z wyczuciem, niech pozostanie lekko klejące). Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcie. Gdy podwoi swoją objętość, dzielimy je na części. Jedną z tych części ciasta rozwałkowujemy i kroimy na trójkątne kształty, nadziewamy i zwijamy w rogale. Czynność powtarzamy z pozostałym ciastem.
Pieczemy w temp. 190*C przez 20 min.
autor: od mojej siostry.
Komentarze