OCH KAROL... czyli PLACKI GRYCZANE z sosem czosnkowym
Przepis Karola Okrasy, trochę zmodyfikowany. Pierwszy raz placuszki z kaszy gryczanej sporządziłam w zeszły piątek dla moich znajomych. Była to jedna z potraw, które serwowałam. Ponieważ spodziewałam się 8 osób dlatego zrobiłam większą ilość. W mojej wersji wykonałam je tylko z 4 składników i podałam z sosem czosnkowym. Wielu z odwiedzających mnie poprosiło o przepis dlatego postanowiłam zamieścić go na blogu. Ponieważ zostało kilka sztuk na drugi dzień dlatego zjadłam je na obiad serwowane w towarzystwie brokuła ugotowanego na parze.
Składniki:
500 g kaszy gryczanej
3 jajka
75 g mąki
przyprawy (sól, pieprz, polecam-tymianek)
olej do smażenia
sos czosnkowy:
1-2 ząbki czosnku
4 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu
sól, pieprz
Wykonanie:
Kaszę opłukujemy i gotujemy, potem studzimy. Do ostudzonej kaszy wbijamy jajka, dodajemy mąkę oraz przyprawy. Mieszamy. Smażymy w niewielkiej ilości oleju.
Następnie placki układamy w naczyniu do zapiekania i posypujemy najlepiej świeżym tymainkiem. Wkładmy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy jakieś 7-10 min w tem 160*C.
Przygotowujemy sos: majonez łączymy z jogurtem, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku.
Autor: Karol Okrasa, moje modyfikacje.
Komentarze