BLINY
Ja dotychczas przyrządzałam racuchy mojej mamy, które goszczą na moim stole od kilkunastu lat. Jakieś 5 lat temu maiłam okazje oglądać poranny program prezentowany w telewizji. Jeden z gości przyrządzał bliny i od tego czasu zawitały w mojej kuchni. Przepis niedawno wzbogaciłam melasą karobową, ale nie jest to obowiązkowy dodatek. Gotowe bliny można podawać z dowolnym dżemem, jogurtem lub posypać cukrem pudrem lub polać dowolnym sosem do deserów. Doskonałe za równo na ciepło jak i na zimno.
Składniki:
300g mąki
20 g drożdży
50 g masła (oleju)
1 szklanaka mleka
2 jajka
1/3 szklanki cukru
szczypta soli.
Wykonanie:
Mleko delikatnie podgrzewamy, dodajemy drożdże i 1 łyżkę cukru mieszamy i odstawiamy na jakieś 15 min. aby rozczyn wyrósł. W tym czasie jajka łączymy z pozostałym cukrem, dodajemy mleko, sól oraz stopione masło (olej). Na końcu dodajemy rozczyn.
Ciasto wlewamy na rozgrzany olej i smażymy na ciemnozłoty kolor.
autor: program nie kulinarny, przepis zmodyfikowany.
autor: program nie kulinarny, przepis zmodyfikowany.
Komentarze