CZEKOLADA ZAMKNIĘTA W SERNIKU
Sernik stworzony na podstawie już istniejącego sernika kawowego. Obłędny smak czekolady zamknięty w serniku.
800 g twarogu półtłustego (wykorzystałam gotowy z wiaderka)
50 g masła o temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru
1 budyń śmietankowy
4 duże jajka
150 g gorzkiej czekolady
1/3 szklanki słodkiej śmietany 18%
Herbatniki układamy na dnie tortownicy.Śmietanę lekko podgrzewamy i w niej rozpuszczamy czekoladę. Masło ucieramy na puszystą masę i dodajemy twaróg, miksujemy. Dodajemy cukier i krótko miksujemy. Wbijamy pojedynczo jajka-krótko miksujemy. Do masy serowej dodajemy stopioną, wystudzoną czekoladą i budyń. Miksujemy krótko tylko do połączenia składników. Masę wlewamy na ciastka.
Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 150-160*C
Sernik pozostawiamy do przestudzenia w uchylonym piekarniku. Potem wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia.
Następnie wkładamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie jest gotowy do podania.
180 g herbatników
MASA SEROWA
800 g twarogu półtłustego (wykorzystałam gotowy z wiaderka)
50 g masła o temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru
1 budyń śmietankowy
4 duże jajka
150 g gorzkiej czekolady
1/3 szklanki słodkiej śmietany 18%
Herbatniki układamy na dnie tortownicy.Śmietanę lekko podgrzewamy i w niej rozpuszczamy czekoladę. Masło ucieramy na puszystą masę i dodajemy twaróg, miksujemy. Dodajemy cukier i krótko miksujemy. Wbijamy pojedynczo jajka-krótko miksujemy. Do masy serowej dodajemy stopioną, wystudzoną czekoladą i budyń. Miksujemy krótko tylko do połączenia składników. Masę wlewamy na ciastka.
Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 150-160*C
Sernik pozostawiamy do przestudzenia w uchylonym piekarniku. Potem wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia.
Następnie wkładamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie jest gotowy do podania.
Komentarze