SERNIK POMARAŃCZOWO - CZEKOLADOWY
Inspiracją do powstania tego przepisu był sernik pomarańczowy zamieszczony w jednej z książek wydanej przez Winiary. Jednak znaleziona tam propozycja okazała się dużo droższa i pracochłonna. Dlatego postanowiłam wymyślić własny i według własnych proporcji. A ponieważ pomarańcza i czekolada doskonale do siebie pasują, postanowiłam to wykorzystać również w przepisie i tak zrodził się pomarańczowo-czekoladowy sernik na spodzie z płatków kukurydzianych.
Składniki:
SPÓD:
3 szklanki płatków kukurydzianych
1 łyżeczka miodu u mnie melasa karobowa
5 łyżek oleju
2 łyżki kakao
2 białka
MASA SEROWA:
800 g sera trzykrotnie mielonego (lub z wiaderka)
3/4 szklanki cukru
5 żółtek
3 białka
1 budyń
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sok z 1/2 pomarańczy
skórka 1/2 pomarańczy
80 g czekolady
Wykonanie:
SPÓD:
Płatki pokruszyć za pomocą wałka do ciasta. Do płatków dodajemy olej, białka, stopiony miód lub melasę i kakao. Całość mieszamy- masa powinna się bez problemu sklejać.
Następnie spód wkładamy na dno blach lub tortownicy pokryte papierem do pieczenia. Dociskamy do dna.
MASA SEROWA:
Czekoladę stapiamy nad parą wodną lub w mikrofalówce.Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy partiami ser i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy budyń i mąkę ziemniaczaną. Masę serową dzielimy na dwie części. Do jednej części dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy i skórkę + dodatkowa 1 łyżka mąki ziemniaczanej (nie podana w przepisie), mieszamy. Do drugiej części masy serowej dodajemy czekoladę i mieszamy. Masę serową wylewamy partiami na gotowy spód.
Sernik pieczemy ok.1 godz. w temp 170-180*C, z tym że po około 30 min. na wierzch ciasta wkładamy ubite wcześniej białka.
Autor: pomysł własny.
Komentarze