SERNIK WANILIOWO - KRÓWKOWY
Przepis dostałam od mojej siostry. Idealny dla fanów masy krówkowej (kajmakowej). Po prostu pycha
Składniki:
MASA:
1 białego sera
1 szklanki cukru
5 jajek
250 ml śmietany
1 budyń śmietankowy
1 cukier waniliowy
400-500 g gotowego kajmaku
SPÓD:
ok 200 g ciastek pełnoziarnistych
60 g roztopionego masła
Wykonanie:
Ciastka kruszymy np. za pomocą wałka i dodajemy masło. Całość wykładamy ma blachę.
Ser mieszamy z cukrem, dodajemy jajka, śmietanę i cukier waniliowy.Wlewamy ok. 1/2 masy na spód. Do 1/2 dodajemy kajmak i dokładnie mieszamy. Następnie na białą masę serową kładziemy za pomocą łyżki, warstwę kajmakową.
Pieczemy 60-70 min w temp. 150*C, tak aby sernik się ściął ale nie zrumienił.
Ostudzony sernik wkładamy na 12 godz. do lodówki.
Komentarze