SZYBKIE I TANIE MAKARONOWE DANIE (czyli idealne połączenie bułki tartej i makaronu)
Kolejny z przepisów z mojej ulubionej kuchni włoskiej. Tym razem szybki, łatwe i tanie danie makaronowe. Znalezione w "Podróże kulinarne. Kuchnia Włoska", Tom 1. Gdy pierwszy raz wykonałam tę potrawę to byłam mile zaskoczona połączeniem makaronu i tartej bułki oraz czosnku. Wykonanie potrawy nie licząc czasu gotowanie makaronu to nie całe 10 min. Dobra opcja dla zmęczonych czy zapracowanych. Przepis ten poddałam jednak lekkiej modyfikacji.
Składniki na 4 osoby:
400 g makaronu o dowolnym kształcie
6 łyżek tartej bułki
2-3 ząbków czosnku
1 płaska łyżeczka papryki w proszku (ostra lub słodka według uznanie)
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
1 łyżka masła
olej
sól
pieprz
Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy olej. Wrzucamy wyciśnięte ząbki czosnku i lekko rumienimy. Następnie wrzucamy tartą bułkę i podsmażamy. Dodajemy ugotowany makaron i mieszamy. Dodajemy paprykę, sól i pieprz do smaku. Całość posypujemy pokrojoną pietruszką.
Komentarze