Z RĄCZKI DO RĄCZKI ZDROWSZE OPONKI LUB PĄCZKI
Najlepiej smakują w dniu, w którym zostały przyrządzone. Delikatne, w smaku lekko ptysiowe, smakują wybornie i nie trzeba ograniczać się co do ilości zjedzonych sztuk. Przepis urozmaiciłam o otręby i płatki owsiane.
Składniki:
ZACZYN:
50 g drożdży
1 łyżeczka cukru
4 łyżki wody
CIASTO:
2 jajka
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka miodu
80 g masła
1 łyżka octu spirytusowego
3/4 szklanki kefiru lub maślanki 2%
470 g mąki
30 g otręb pszennych
2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
szczypta soli
Wykonanie:
Z podanych składników przygotowujemy zaczyn i odstawiamy na ok. 15 min do wyrośnięcie.
Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy sól, margarynę, ocet, wsypujemy stopniowo mąkę oraz dodajemy kefir lub maślankę i wyrośnięty rozczyn. Zagniatamy ciasto i gdy zacznie odchodzić od ręki zostawić do wyrośnięcie. Nie zajmie to dużo czasu, ponieważ ciasto szybko wyrasta.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm i wykrawamy w zależności o kształtu tylko szklanką lub szklanką i w środku koła literatką uzyskując kształt oponki.
W maszynie do chleba: Robimy zaczyn i odstawiamy na ok. 15 min. do wyrośnięcia. Wrzucamy jajka, wlewamy kefir lub maślankę, stopioną margarynę, potem pozostałe składniki i zaczyn. Ustawiamy program na makaron ( wyrabianie ciasta) i pozostawiamy w maszynie jakieś 30 min. Następnie rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy j.w.
Gotowe pączki (oponki) wkładamy na blachę bez potrzeby ponownego wyrastania.
Pieczemy w temp. 180*C na złoty kolor.
Komentarze