Z RĄCZKI DO RĄCZKI ZDROWSZE OPONKI LUB PĄCZKI

Najlepiej smakują w dniu, w którym zostały przyrządzone. Delikatne, w smaku lekko ptysiowe, smakują wybornie i nie trzeba ograniczać się co do ilości zjedzonych sztuk. Przepis urozmaiciłam o otręby i płatki owsiane.


Składniki: 

ZACZYN: 
50 g drożdży 
1 łyżeczka cukru 
4 łyżki wody 

CIASTO:  
2 jajka 
1 łyżka brązowego cukru 
1 łyżka miodu 
80 g masła 
1 łyżka octu spirytusowego 
3/4 szklanki kefiru lub maślanki 2% 
470 g mąki 
30 g otręb pszennych 
2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych 
szczypta soli  

Wykonanie: 

Z podanych składników przygotowujemy zaczyn i odstawiamy na ok. 15 min do wyrośnięcie. 
Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy sól, margarynę, ocet, wsypujemy stopniowo mąkę oraz dodajemy kefir lub maślankę i wyrośnięty rozczyn. Zagniatamy ciasto i gdy zacznie odchodzić od ręki  zostawić do wyrośnięcie. Nie zajmie to dużo czasu, ponieważ ciasto szybko wyrasta. 
Ciasto rozwałkowujemy na  grubość ok. 1 cm i wykrawamy w zależności o kształtu tylko szklanką lub szklanką i w środku koła literatką uzyskując kształt oponki. 

W maszynie do chleba: Robimy zaczyn i odstawiamy na ok. 15 min. do wyrośnięcia. Wrzucamy jajka, wlewamy kefir lub maślankę, stopioną margarynę, potem pozostałe składniki i zaczyn. Ustawiamy program na makaron ( wyrabianie ciasta) i pozostawiamy w maszynie jakieś 30 min. Następnie rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy j.w. 

Gotowe pączki (oponki) wkładamy na blachę bez potrzeby ponownego wyrastania. 
Pieczemy w temp. 180*C na złoty kolor. 


 

Komentarze

Popularne posty