ZIEMNIAK, A TYLE POTRAFI
Ostatnio w ręce wpadła mi (kupiłam na wyprzedaży) książka pt. "Pyszna mama" więc postanowiłam zrobić z niej użytek i znalazłam przepis na chleb pszenno - żytni z dodatkiem ugotowanych ziemniaków. Ponieważ po obiedzie zostały mi ziemniaki, postanowiłam zrobić z nich użytek Przepis bardzo zmodyfikowałam i dorzuciłam jeszcze coś od siebie tzn. bezę kokosową ukrytą we wnętrzu babeczek.
Składniki na ok 22 babeczki lub dużą formę keksową.
300 g ugotowanych ziemniaków
70 g cukru
1 łyżka miodu
4 łyżki oleju
3/4 szklanki mleka
2 jajka
250 g mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
6 łyżek wiórek kokosowych + 6 łyżek cukru
Wykonanie:
Ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub maszynę do mięsa. 1 jajko + 1 żółtko mieszamy z cukrem, miodem, olejem oraz mlekiem. Dodajemy ziemniaki, cynamon oraz dosypujemy stopniowo mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia i sodą. W osobnej misce ubijamy na sztywno 1 białko, dodajemy cukier i wiórki kokosowe.
Do każdej formy na babeczkę wlewany łyżkę ciasta, na nią łyżkę białek i ponownie porcją ciasta.
Babeczki pieczmy w temp. 180*C przez 45-50 min.
Komentarze