MAGGICZNE MOTYLE (bez jajek i produktów mlecznych)
Moje pierwsze krakersy i do tego wyszły niezłe. Doskonała zagryzka do kina czy przy telewizorze. Moje krakersy uzupełniłam czosnkowo - paprykowym sosem, który stosuję jako dodatek do pizzy i sałatek.
Składniki (duża blacha z piekarnika)
CIASTO:
1 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki żytniej razowej
niepełna 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
4 szczypty soli
1/2 szklanki oleju
20 kropel Maggi
nie pełne 1/2 szklanki wody
SOS:
2 łyżki majonezy
1 łyżka jogurtu
1/2 łyżeczki słodkiej w proszku
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
5-6 kropel Maggi
Wykonanie:
Wszystkie składniki łączymy razem. Ciasto ma być lekko kruche ale zwarte.
Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy dowolne kształty.
Pieczemy 170*C 15-20 min.
Sos: wszystkie składniki łączymy razem i doprawiamy do smaku
Autor: pomysł i przepis własny
Komentarze