ŻÓŁWIE Z MAGGIDASKARU
Pomysł na tego rodzaju żówie, zrodził dość spontanicznie. Od razu zabrałam się do ich wykonania. Najpierw wymyśliłam drożdżowe supełki a potem zabrałam się do wykonania klopsików, przy okazji przygotowywania obiadu. Zarówno klopsiki jak i drożdżowe supełki wzbogaciłam przyprawą Maggi.
Myślę, że takie żówie to dobry pomysł dla niejadka lub na przyjęcie dla dzieci.
Myślę, że takie żówie to dobry pomysł dla niejadka lub na przyjęcie dla dzieci.
Składniki na 15-16 sztuk:
CIASTO:
250 g mąki pszennej
1/2 kostki margaryny
1 łyżka cukru
10 ml śmietany
35 g drożdży
15 kropel Maggi
1/2 jajka
szczypta soli
KLOPSY :
1/2 kg mięsa mielonego
3 łyżki tartej bułki
1 i 1/2 jajka
1/2 cebuli
20 dkg pieczarek
20 kropli Maggi
sól, pieprz,
Wykonanie ciasta:
Wszystkie składniki wymieszać. Wyrobić ciasto, aż będzie sprężyste i gładki. ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować i wycinać paski. Każdy pasek ciasta lekko rolować i zwijać w supełek.
Pieczemy w 160*C ok 30 min.
Wykonanie klopsów:
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i smażymy na patelni. Do mięsa mielonego dodajemy jajka, bułke tartą, cebulę, pieczarki, Maggi i przyprawy i wyrabiamy jednolitą masę. Następnie formujemy małe kulku (4 cm) i smażymy aż do zbrązowienia.
Wykonanie żówi:
Z upieczonych supełków odrywamy końcówkę,która wychodu od spodu i w to miejsce dokładamy głowę żówia. Oczy wykonujemy z majonezu.
Autor: pomysł własny
Komentarze