GDY NAJDZIE MNIE OCHOTA NA COŚ SŁODKIEGO (bez glutenu)
Czasami mam wielkie napady na zjedzenie czegoś słodkiego. I tutaj z pomocą przychodzą bakalie. Ala ciągłe ich podjadanie w suchej postaci może być nudne, dlatego podpatrzyłam pomysł z opakowania po ryżu na sałatkę ryżową z bakaliami. Taki ryż czasami zabieram do pracy, oczywiście przygotowuję go dzień wcześniej. Proporcje podane w przepisie można modyfikować do własnych potrzeb, ja dlatego podaję te, które lubię. Myślę, ze ta propozycja przypadnie również do gustu osobą stosującym przepisy bez glutenu.
Składniki na 1 porcję:
1 torebka brązowego ryżu
3 śliwki
2 suszone morele
3-4 daktyle
łyżka rodzynek
łyżka żurawiny
orzechy laskowe
2 łyżki miodu lub karobu
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Do ostudzonego ryżu wrzucamy wcześniej opłukane bakalie orza miód lub karob - mieszamy.
Komentarze