MAKARONIKI OWSIANE - ekspresowe, najlepsze jakie jadłam
Przepis pochodzi z książki Wandy Piotrowiakowej pt. "Piekę ciasta i ciasteczka" wyd. PWE z 1990 r. Ciasteczka te po raz pierwszy piekłam jakieś 2 lata temu i od tego czasu zabierałam się do zamieszczenia ich na blogu (czas ucieka). Jadłam wiele ciasteczek z użyciem płatków owsianych jednak te okazały sią najsmaczniejsze i ekspresowe w wykonaniu. Gwarantuje, że nie ważne czy jest się dużym czy mały, trudno się im oprzeć.
Składniki:
250 g płatków owsianych
5 łyżek cukru lub (3 łyżki miodu)
1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
100 g masła
1 opakowanie cukru waniliowego
dowolne dodatki: rodzynki, daktyle, pestki słonecznika, żurawina, orzechy
Wykonanie:
Płatki lekko rumienimy na patelni. Wsypujemy do nich cukrem lub dodajemy miód i ostrożnie mieszamy, aż cukier lub miód się stopi. Mąkę wymieszaną z proszkiem i cukrem waniliowym dodajemy do płatków. Dodajemy jajka i stopione masło, mieszamy. Kładziemy łyżeczką małe porcje na posmarowaną tłuszczem blachę.
Pieczemy w temp. 170*C na złoty kolor.
Komentarze