MAKARONIKI OWSIANE - ekspresowe, najlepsze jakie jadłam

Przepis pochodzi z książki Wandy Piotrowiakowej pt. "Piekę ciasta i ciasteczka" wyd. PWE z 1990 r. Ciasteczka te po raz pierwszy piekłam jakieś 2 lata temu i od tego czasu zabierałam się do zamieszczenia ich na blogu (czas ucieka). Jadłam wiele ciasteczek z użyciem płatków owsianych jednak te okazały sią najsmaczniejsze i ekspresowe w wykonaniu.  Gwarantuje, że nie ważne czy jest się dużym czy mały, trudno się im oprzeć.


 



Składniki:  

250 g płatków owsianych  
5 łyżek cukru lub (3 łyżki miodu)  
1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej  
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
2 jajka 
100 g masła  
1 opakowanie cukru waniliowego  
dowolne dodatki: rodzynki, daktyle, pestki słonecznika, żurawina, orzechy 

Wykonanie: 

Płatki lekko rumienimy na patelni. Wsypujemy do nich cukrem lub dodajemy miód i ostrożnie mieszamy, aż cukier lub miód się stopi. Mąkę wymieszaną z proszkiem i cukrem waniliowym dodajemy do płatków. Dodajemy jajka i stopione masło, mieszamy. Kładziemy łyżeczką małe porcje na posmarowaną tłuszczem blachę. 

Pieczemy w temp. 170*C na złoty kolor.



Dietetyczne ciasteczka

Komentarze

Popularne posty