PĄCZUSIE Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI LUB MAILINOWYMI (post nr 100)
Pączki, wielu je z nas lubi i daje sobie upust w Tłusty czwartek. Czemu nie, od czasu do czasu można sobie pozwolić na większą liczbę kalorii. Moja pierwsza propozycja dotyczyła zdrowszej wersji pączków pieczonych, a teraz smażone.
Składniki:
600 g mąki
150 g cukru
100 g masła
5 jaj
1 szklanka mleka
50 g drożdży
200 g powideł śliwkowych
smalec do smażenia
lukier: cukier puder + mała ilość wody
Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym ale nie gorącym mleku z 20 g mąki. Przygotowany rozczyn pozostawiamy na ok 15 min w ciepłe miejsce. Gdy zwiększy objętość dodajemy do niego jajka, cukier, resztę mąki oraz roztopione masło. Dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto, które odstawimy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie wykładamy na wykładamy na stolnicę posypaną mąką i rozwałkowujemy na grubość 3 cm i szklanką wycinamy krążki. Na środku każdego kładziemy ok 1/2lyżeczki powideł i brzegi zwijamy formując kulkę. Odstawiamy je do ponownego wyrośnięcia. wyrośnięte paczki smażymy na smalcu. Gdy będą rumiane odwracamy za pomocą widelca na drugą stronę. Usmażone wyjmujemy i kładziemy na papierowy ręcznik lub bibułkę, która wchłonie nadmiar tłuszczu. Po ostudzeniu lukrujemy.
Komentarze