PYSZNY, ZDROWY, KETCHUP
Do wykonania przepisu zainspirowała mnie książka Jakuba Kuronia "Kuroniowie przy stole", w której autor podał przepis na ketchup swojego dziadka. Po prostu pyszny. Godny polecenia do wszelkich sosów, pizzy, frytek, past kanapkowych itp.
Co najważniejsze wykonany z naturalnych składników, bez konserwantów i ulepszaczy czy pomidorów sprowadzanych z zagranicy.
Gotowy ketchup zakręcony na gorąco w słoikach można przechowywać kilka tygodni, a nawet miesięcy.
Co najważniejsze wykonany z naturalnych składników, bez konserwantów i ulepszaczy czy pomidorów sprowadzanych z zagranicy.
Gotowy ketchup zakręcony na gorąco w słoikach można przechowywać kilka tygodni, a nawet miesięcy.
Składniki na (2 małe słoiki):
1,5 kg pomidorów
1 ząbek czosnku
ostra papryka w proszku
3 małe cebule lub 2 duże cebule
curry
sól
pieprz
Wykonanie:
Cebulę kroimy i smażymy na oliwie z oliwek. Pomidory zaparzamy, obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do usmażonej cebuli. Dodajemy czosnek, paprykę i doprawiamy do smaku.
Smażmy do uzyskania odpowiedniej konsystencji (sok pomidorowy wyparuje, pomidory będą mocno usmażone).
U mnie smażenie trwało ok. 5 godz (z przerwami) na bardzo małym ogniu, trzeba oczywiście zaglądać i od czasu do czasu mieszać (Jakub Kuroń podaje w książce aby smażyć cały dzień).
Gorący ketchup przekładamy do wyparzonych, gorących słoików.
autor: moja wersja ketchupu.
Komentarze