ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z WARZYWAMI I SEREM

Zainspirowane przepisem Pascala. Po prostu pyszna w wersji bezglutenowej. W oryginalnym przepisie zamiast cukinii Pascal zapiekankę serwuj z brokułami, ja natomiast dałam cukinię. A zamiast mięsistego pomidora dałam pomidorki koktajlowe. Składniki można dowolnie modyfikować np. podając ją zamiast cukinii - szpinak.






Składniki:
200 g makaronu kukurydzianego 
1 średnia cukinia. 
1 średnia cebula 
kilka pomidorków koktajlowych, 
1 szklanka śmietany 30% 
150 g żółtego sera typu gołda lub Masdamer 
sól, pieprz 


Wykonanie: 

Makron wrzucamy do wrzątku i gotujemy al dente. Cebulę obieramy, kroimy i szklimy na patelni, doprawiamy. Usmażoną cebulę odkładamy na talerz. W tym czasie cukinię kroimy i krótko przesmażamy na patelni, ma być na pół surowa. 
Na dno brytfanny lub prodiża układamy makaron. Na niego nakładamy cebulę, potem cukinię i pokrojone pomidorki koktajlowe. Całość posypujemy startym serem i zalewamy śmietaną. 

Zapiekamy w prodiżu ok. 30 min (zależy od jakości sprzętu, bo mój już kiepski) po prostu do miękkości składników lub w piekarniku przez 20 min w temp. 180*C. 


autor: zainspirowane zapiekanką Pascala z książki Lidla, z dużymi przeróbkami. 



Wegetariański obiad IV

Komentarze

Popularne posty