SAŁATKA BURACZANA. PYSZNA
Inspirację do tej sałatki znalazłam w książce Krystyny Rejman pt. "Działkowa kuchnia".
Pierwszy raz jadłam połączenie buraka z kiszonym ogórkiem i muszę stwierdzić, że jest pyszne. Nadaje się jako dodatek do dań obiadowych-mięsnych jak i na drugie śniadanie do pracy.
Pierwszy raz jadłam połączenie buraka z kiszonym ogórkiem i muszę stwierdzić, że jest pyszne. Nadaje się jako dodatek do dań obiadowych-mięsnych jak i na drugie śniadanie do pracy.
Składniki:
2 małe buraki
3-4 ogórki kiszone
1/2 puszki kukurydzy
2 łyżki majonezy
2 łyżki jogurtu
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
Wykonanie:
Buraki myjemy i gotujemy ok. 1 godz. Studzimy. Ostudzone buraki obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Następnie dodajemy pokrojone kiszone ogórki i kukurydzę odcedzoną z puszki. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku. Jogurt łączymy z majonezem i czosnkiem i dodajemy do sałatki. Mieszamy.
Komentarze