Sernik podwójnie czekoladowy z warstwą bananową. (z czekoladą)
Wyśmienity sernik czekoladowy na zimno, na spodzie brownie z warstwą bananową. Pierwszy raz sernik ten przyrządziłam pierwszy raz na Sylwestra i od tego momentu gości ona w mojej kuchni. Doskonałe połącznie sera, czekolady i bananów.
Piekarnik nagrzewamy do temp 180 C.
Całe jajka ubijamy z cukrem. Masło kroimy w kawałki i razem z czekoladą stapiamy ale nie doprowadzamy do wrzenia. Studzimy. Letnią czekoladę wlewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy trzepaczką. Jednolitą masę wlewamy do okrągłej tortownicy (o średnicy 26 cm).
link do książki
https://sklep.egmont.pl/ksiazki/literatura/p,moje-wypieki-wielki-powrot,11303.html
Składniki:
SPÓD CZEKOLADOWY:
5 jajek
170 g cukru
180 g masła
150 g gorzkiej czekolady
Piekarnik nagrzewamy do temp 180 C.
Całe jajka ubijamy z cukrem. Masło kroimy w kawałki i razem z czekoladą stapiamy ale nie doprowadzamy do wrzenia. Studzimy. Letnią czekoladę wlewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy trzepaczką. Jednolitą masę wlewamy do okrągłej tortownicy (o średnicy 26 cm).
Przed włożeniem do piekarnika tortownicą uderzymy kilka razy o blat stołu, by pozbyć się pęcherzyków powietrza.
Pieczemy ok 25-30 min .
WARSTWA CZEKOLADOWA
500 g twarogu sernikowego z wiaderka
120 g cukru pudru
200 ml zimnej śmietany 30%
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 70 ml wrzącej wody
100 g deserowej czekolady, roztopionej
100 g czekolady mlecznej
Śmietanę ubijamy na sztywno. Ser łączymy z cukrem i dodajemy śmietanę, delikatnie mieszając. Dodajemy ostudzoną żelatynę, mieszamy. Na koniec łączymy z roztopioną i ostudzoną czekoladą.
Masę wlać na czekoladowy spód, wstawiamy do lodówki i schładzamy przez około 1,5 godziny. W tym czasie przygotowujemy kolejną warstwę.
WARSTWA BANANOWA
500 g twarogu sernikowego z wiaderka
2-3 banany
szczyptę cynamonu
100 g cukru
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 70 ml wrzącej wody
Banany obieramy, kroimy i delikatnie przesmażamy na patelni i dodatkiem masła i cynamonu- studzimy oraz rozgniatamy widelcem. Ser łączymy z cukrem i dodajemy banany oraz żelatynę. Gotową warstwę zalewamy na tężejącą warstwę czekoladową.
Gotowe ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
autor: pomysł własny
link do książki
https://sklep.egmont.pl/ksiazki/literatura/p,moje-wypieki-wielki-powrot,11303.html
Komentarze