REWELACYJNY CHLEB Z AUTOMATU

Ktoś powie chleb jak chleb ale... . No właśnie w smaku bardzo dobry ale sposób jego przyrządzenia bardzo ciekawy, a ilość dodawanych drożdży może nie jednego zaskocz ( szczegóły w przepisie). Ciekawe dziurki powstałe podczas garowania sprawiają, że masło i obkład jeszcze lepiej się komponuje z pieczywem a do tego niepowtarzalny smak, który mnie osobiście zachwycił.



Składniki (waga wypieku 800g)

700 g mąki chlebowej (TYP 650)
1/2 litra ciepłej wody
1 i 1/2 łyżeczki soli
drożdże (mała kostka wielkości 7-10 mm)

Wykonanie:

Do automatu najpierw wlewamy wodę potem dodajemy sypkie składniki. Ustawiam program makaron. Po zakończeniu wyłączamy automat z prądu i pozostawiamy na ok. 6 godzin ( lub na noc). Po tym czasie ponownie wyrabiamy ale jakieś 6 wolnych obrotów i wyłączamy automat z prądu oraz wciągamy widełki. Pozostawiamy do ponownego garowania na ok. 1 godz. Po tym czasie wstawiamy program wypiekanie bochenka na 60 min.


autor: otrzymałam od mojej siostry.


Komentarze

Anonimowy pisze…
myslałem ze to mniej czasu zajmuje. A jaki duży bochenek z tego wychodzi i o jakim kształcie ?
Camelia_) pisze…
Panie J., akurat ten rodzaj chleba powstaje w taki sposób. W innych wystarcy ustawić program i po godzinie lub trzech ma Pan ulubiony chleb. Waga tego bochenka 1000g, a kształt widoczny na zdjęciu.

Pozdrawiam
Anonimowy pisze…
Zaczynam przygodę z automatem z lidla. Upiekłem pierwszy chleb, ale skórka z wierzchu jest blada. Coś robię nie tak? W przepisie z którego robiłem chleb skórka jest ładnie przypieczona, ale nie u mnie.

Popularne posty