PORADNIK

Sprawdzone sposoby, by ułatwić sobie pracę w kuchni.  

Czyścik do przypalonych garnków
Tak niepozorna rzecz a jak świetnie się sprawdza. Czasami zostaje zbędna folia aluminiowa, której nie wyrzucam. Wystarczy zgnieść ją w kulkę i wyczyścić przypalony garnek. Bród doskonale schodzi a czyścik nie rysuje przy tym powierzchni

Odświeżacz do lodówki
Do miseczki wsypuję sodę oczyszczoną, która pochłania zbędne zapachy. Drugim sposobem równie skutecznym jest połówka cytryny w której miąż wciskamy kilka ziarenek kawy. 

Napoczęta cebula
Zachowa świeżość, jeżeli położymy ją nacięciem na talerzyku posypanym solą.

Otwarte puszki z żywnością
Otwartych puszek z żywnością nie wolna przechowywać w lodówce. Dlatego
należy wyjąć zawartość puszki i przełożyć go do porcelanowego lub szklanego naczynia i wtedy można dalej przechowywać w lodówce.

Obieranie czosnku 
Czosnek położyć na desce. Zdusić przyłożonym na płasko nożem, dociskając dłonią. Skórkę można ściągnąć.

Ciasto francuskie 
1.Gotowe nadziane kwadraty ciasta francuskiego lepiej się skleją kiedy przed ich zamknięciem brzegi posmaryjemy wodą.

2. Przy sklejaniu ciastek możemy posłużyć się widelcem. Aby ciasto nie przyklejało się do widelca warto go zwilżyć wodą.

Drewniana deska do krojenia
Brzydki zapach oraz zanieczyszczenia np. po mięsie czy rybie z deski drewnianej usuniemy w następujący sposób: na deskę należy posypać sól kuchenną, trochę potrzeć i pozostawić na 3 min. Następnie ponownie pocieramy, myjąc deskę i spłukujemy wodą. Gdy deska jest tłusta to po tym zabiegu możemy umyć deskę w wodzie z płynem do naczyń.









Brak komentarzy: