LEKKIE PANKEJKI Z.... NA II SPOSOBY - PALCE LIZAĆ
Przepis na pankejki znalazłam w kalendarzu zdzieraku. Zapewnienia w przepisie, że pankejki z dodatkiem jogurtu okażą się najlepsze jakie się w życiu jadło, okazało się prawdziwe. Jak na smażone placuszki są niebywale lekkie i smaczne. Przepis delikatnie zmodyfikowałam do własnych potrzeb. Ku mojemu zaskoczeniu wiśmienicie smakują z kapustą kiszoną
Składniki dla dwóch osób:
CIASTO:
1 szklanka i 3 czubate łyżki mąki
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki wody
3 łyżki gęstego jogurtu
1 łyżka otrąb pszennych
1 łyżka brązowego cukru
1 jajko
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
olej do smażenia
NADZIENIE II
1 banan
NADZIENIE II
Wykonanie:
Jajko łączymy z cukrem, jogurtem, mlekiem i wodą. Dodajemy mąkę z sodą, otręby i sól. Mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto nakładamy łyżką na gorącą patelnie i smażymy na złoty kolor.
Pankejki możemy nadziewać w następujący sposób.
I
Kapustę kiszoną podsmażamy w garnku, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dusimy pod przykryciem. następnie nakładamy na gotowe pankejki i gotowe.
II
Banany myjemy i kroimy w plastry. Gotowe ciasto nalewamy na patelnię nie więcej niż 1 łyżka i od razu nakładamy banana i przykrywamy ciastem. Smażymy na złoty kolor.
Gotowe pankejki wyśmienicie smakują podane również z jogurtem, śmietaną, polane polewą czekoladową , melasą karobową czy miodem.
Komentarze